Blat
Crema 1
Crema 2
Sirop
Blat
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam bine bine albusurile cu sarea adaugand treptat zaharul.
Mixam pana se topeste si obtinem o spuma pufoasa si lucioasa.
Adaugam galbenusurile, faina cernuta, pe rand , in doua etape , apoi incorporam usor cafeaua si uleiul.
Turnam totul intr-o tava rotunda tapetata cu hartie pentru copt , nivelam si coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru 35-40 min.
Crema 1.
Punem intr-o cratita frisca la foc mic si lasam pana ajunge la punctul de fierbere (nu clocotim!).
Adaugam ciocolata tocata grosier si zaharul pudra si amestecam bine pana la topire/omogenizare.
Dam la rece peste noapte (sau..cateva ore).
Scoatem vasul de la rece si mixam continutul pana obtinem o crema pufoasa , bine legata.
Crema 2.
Topim intr-o craticioara zaharul pana devine culoarea chihlimbarului. Dam deoparte si adaugam alunele(sau nuci).
Pe o hartie pentru copt intindem uniform amestecul.Lasam sa se raceasca bine apoi il tocam grosier, fie lovindu-l cu un obiect tare fie printr-o masina de rasnit.
Mixam bine frisca apoi incorporam alunele.
Sirop.
Caramelizam zaharul.
Adaugam apa peste caramelul fierbinte si mai lasam pana la punctul de fierbere. Racim.
Asamblare
Taiem blatul pe orizontala in trei.
Insiropam usor primul blat, intindem jumatate din crema ganache , jumatate din frisca cu alune, asezam al doilea blat, insiropam, intindem uniform restul de crema apoi restul de frisca si asezam ultimul blat.
Il insiropam usor.
Ornam cu frisca.