Cel mai bun gust il are dupa doua zile
Preincalziti cuptorul cat faceti blatul.Va iesi un blat mai tare care sa poata sustine straturile de crema.Imi pare rau ca nu am insiropat blatul cu zeama scursa de la zmeura,iesea mai aromat si mai moale.
Punem untul la topit intr-o craticioara,la foc mic,amestecand din cand in cand,pana se topeste untul.Adaugam zaharul si amestecam continuu pana se topeste,dar nu se lasa sa ajunga pana la punctul de fierbere.Oprim focul si lasam sa se raceasca pana la temperatura camerei,amestecand ocazional.Adaugam ouale,treptat,unul dupa altul,amestecand bine, continuuCompozitia va parea la inceput grunjoasa,dar dupa ce adaugam ouale,va deveni neteda si stralucitoareFaina,cacaoa.,praful de copt si sarea le cernem si peste ele adaugam compozitia de mai sus amestecan usor si omogenizand bine.Adaugam si esenta de vanilie.
Tapetam forma de copt cu hartie de copt si turnam aluatul.Dam la cuptor,la foc mic,cam 30minute(facem testul cu scobitoarea)Scoatem si lasam sa se raceasca.Pregatim forma de copt pentru asamblarea tortului,tapetand-o cu folie alimentara sau hartie de copt.
Pregatim crema de ciocolata intre timp:Gelatina o punem la hidratat in 50ml apa rece,intr-un recipient care poate fi pus si la microunde.Rupem ciocolata cu lapte bucati mici si o punem la bain marie impreuna cu 100ml smantana pentru frisca.si cu un praf de sare.Cand s-a topit,luam de pe aburi.Punem gelatina 10secunde la microunde sau pe aburi,pana se topeste si o adaugam in ciocolata fierbinte,amestecand pana este bine incorporata.Lasam sa se raceasca si intre timp batem restul de 150ml smantana pentru frisca pana se intareste(nu mult ca se unteste),apoi o incorporam in ciocolata racita si amestecam usor.
Punem blatul de tort inapoi in forma,peste care adaugam crema de ciocolata cu lapte,nivelam bine si dam la frigider cam 30minute,pana se intareste crema suficient ca sa putem adauga urmatorul strat de crema.
Pregatim stratul de crema cu zmeura.Punem 200gr zmeura (100pastram pentru pus intregi in crema)intr-un blender cateva secunde.Eu am pus in magic bullet si s-a facut pasta asa ca nu am putut sa o strecor ca sa scap de seminte decat dupa ce am topit-o pe foc cu ciocolata.Daca iese subtire,treceti printr-o sita ca sa eliminati semintele.Avem nevoie cam de 200ml de compozitie pentru crema.
Punem gelatina la hidratat in apa,la fel ca mai sus.
Punem pe baie de aburi,ciocolata bucatele,pireul de zmeura,praful de sare,100ml smantana pentru frisca si lasam la topit.Punem gelatina la topit la microunde si o incorporam in ciocolata alba topita.Lasam sa se raceasca.Intre timp batem restul de smantana pe care o adaugam la ciocolata topita racita,amestecand usor.Adaugam zmeura ramasa,amestecand cu grija,Punem si colorantul daca vrem.Daca crema de ciocolata cu lapte s-a intarit,punem crema de zmeura peste ea si nivelam bine,apoi dam la rece pentru inca 30minute.
Pregatim crema de ciocolata alba:Punem gelatina la hidratat.Punem la topit ciocolata alba rupta bucatele,untul,praful de sare,mierea si 100ml smantana pentru frisca si esenta de vanilie.Adaugam gelatina topita ,batem smantana pentru frisca si amestecam in ciocolata topita si racita.Punem peste crema de zmeura intarita si nivelam bine.Lasam cateva ore sa se intareasca,inainte sa o scoatem din forma si sa o glazuram.Eu nu am avut timp sa o las si am ciopartit-o pe margini (((.
Pregatim si glazura:Taiem ciocolata snickers bucati mai mici,la fel rupem si ciocolata cu lapte.Punem pe baie de aburi cu frisca lichida si lasam sa se raceasca.Luam de pe foc si adaugam alunele,amestecand bine.Lasam sa se raceasca pana la temperatura camerei,apoi o punem peste tort si nivelam.Lasam la rece cateva ore
1
daca aveti zmeura congelata,scoateti din timp din congelator si lasati sa se dezghete in frigider cateva ore
2
scoateti mai mult de 300 gr pentru ca atunci cand se va dezgheta va ramane cam cu 100 gr mai putin la gramaj
3
avem nevoie de o forma de tort de 24 cm si cat mai inalta,eu am pus un cerc reglabil care era mult mai inalt ca forma pentru ca tortul iese mai inalt de 10 cm
4
inainte de a servi lasati tortul la temperatura camerei vreo 15 minute pentru a avea cel mai bun gust si cea mai buna textura
5
pastrati zeama scursa de la zmeura pentru insiropat blatul, dar sa il insiropati foarte putin