Tort cu capsune si busuioc

de _Alina_ in Torturi, 7 Mar 2015 | 3892 vizualizari

 

Busuiocul este cunoscut ca avand proprietati terapeutice extraordinare si pe deasupra are un gust grozav.
M-am gandit sa experimentez o combinatie mai neobisnuita si sa transform tortul meu cu capsune in tratament pentru raceala. E musai, da' musai sa fac din nou cat de curand!

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 4 oua foarte mari (XL)
  • 120 g zahar
  • 110 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 lg ulei
  • un praf sare
  • Piure de capsune cu busuioc
  • 600 g capsune (congelate am avut eu)
  • 150 g zahar
  • o ramura de busuioc uscat (cu flori)
  • Crema de capsune (pentru interior)
  • 200 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • 250 g piure de capsune
  • 200 g iaurt
  • 10 g gelatina granule (Dr.Oetker)
  • 40 ml apa rece
  • Crema de capsune (pentru exterior)
  • 250 g piure de capsune
  • 100 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • 10 g gelatina granule (Dr.Oetker)
  • Decor
  • 100 g frisca lichida neindulcita(30% grasime - Pilos)
  • 1 lgt zahar
  • Pentru insiropat
  • 1 lg sirop concentrat de capsune amestecat cu
  • 50 ml apa rece
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu capsune si busuioc:

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de  galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.

4. Inglobeaza galbenusurile si uleiul in albusurile spuma mixand usor.

5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.  

6. Toarna compozitia intr-o tava (20x20cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-40 minute, sau pana trece testul scobitorii.

7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l pe orizontala astfel incat sa rezulte 3 felii egale.  

Piure de capsune 

1. Pune capsunele impreuna cu zaharul intr-o cratita neaderenta, la foc mic, amestecand din cand in cand. Lasi pe foc pana cand lichidul lasat de capsune se ingroasa (~10-15 minute), in ultimele 5 minute adaugi crenguta de busuioc.
  2. Opresti focul si lasi sa se raceasca complet. Scoti crenguta de busuioc si pasezi capsunele cu un blender.  

Crema interior:

ATENTIE! O pregatesti in momentul asamblarii!  

1. Hidratezi gelatina in apa rece, apoi o dizolvi pe bain-marie.

2. Mixezi frisca lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi iaurtul, piureul de capsune si gelatina dizolovata si mixezi pana la incorporarea acestora.

Crema capsune (pentru imbracat tortul)
ATENTIE! Prepari crema aceasta dupa tortul este deja asamblat si il scoti de la congelator. 
1. Hidratezi gelatina in apa rece apoi o dizolvi pe baie de aburi.

2. Mixezi frisca lichida pana cand creste in volum si devine aerata.

3. Adaugi piureul de capsune si gelatina si mixezi pana la inglobarea acestora.

Asamblare:

1. Pune prima felie de blat in tava in care l-ai copt tapetata cu folie alimentata/hartie de copt, o insiropezi, pui jumatate din crema pentru interior, a doua felie, insiropat, restul de crema de capsune (pentru interior) si ultima felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu tortul in congelator pentru 2-3 ore.

2. Scoti tava cu tortul din congelator, pui un carton pentru torturi (taiat cu 1 cm mai mic decat blatul in sine) pe un platou, iar acestea deasupra tavii si rastorni tortul cu grija.

3. Iei cu grija cartonul cu tortul si il muti pe un gratar apoi torni crema de capsune deasupra. Nu uita sa pui gratarul pe o farfurie ca sa nu dai crema pe jos.  

4. Muta tortul cu tot cu cartonas pe platou. Mixeaza frisca lichida rece cu zaharul pana cand devine aerata, pune-o int-un pos cu varf simplu si orneaza tortul dupa preferinta. :)

Eu l-am ornat la insistentele ficiorasului meu cu puncte si floricele si musai o inimioara. :))

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu capsune si busuioc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
tort aniversar 1 an bucataras