Tort cu capsune, ciocolata si mascarpone

de Poliana in Torturi, 27 Iun 2013 | 4978 vizualizari

 

Pentru aniversarea a 5 ani de 'Bucataras', pentru toata aceasta comunitate vesela, prietenoasa si talentata...am adus un tort bun de tot. La multi, multi ani!!

 

INGREDIENTE

  • Blat
  • 280 gr unt
  • 1 + 1/2 cani zahar
  • 1 cana cacao
  • 1 cana apa fierbinte
  • 5 oua
  • 6 linguri lapte
  • 5 linguri ulei
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 4 cani faina
  • 1 + 1/2 plicuri praf de copt
  • 1 lingurita sare
  • Crema
  • 100 gr curd de capsune
  • 250 gr mascarpone
  • 1 lingura zahar pudra
  • Frosting de ciocolata alba
  • 300 gr ciocolata alba
  • 100 gr smantana dulce
  • 250 gr crema de branza
  • 3-4 lg curd de capsune
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu capsune, ciocolata si mascarpone:

Incepem cu blaturile, pentru ca vor fi 3 la numar :)  Apa fierbinte o amestecam cu cacaoa pana cand obtinem o crema omogena. O lasam deoparte la racit.

Faina o amestecam cu praful de copt si sarea. Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana cand devine o crema. Adaugam ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare adaugare pana la incorporarea completa.  Adaugam crema de ciocolata racita si mixam din nou. Adaugam jumatate din cantitatea de faina si mixam usor, cu grija. Punem laptele, uleiul si extractul de vanilie, apoi restul de faina si mixam usor pana la omogenizarea completa.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Pregatim 3 tavi cu diametrul de 21 cm. Le tapetam fundul cu hartie de copt si lateralele le ungem cu unt, apoi presaram cacao. Scuturam tavile de excesul de cacao. Daca nu aveti 3 tavi de aceeasi dimensiune puteti sa coaceti blaturile pe rand.

Turnam compozitia in mod egal in cele 3 tavi. Eu cum nu am avut cantar nu am reusit sa le masor si un blat mi-a iesit mai putin inalt decat celelalte si prin urmare am avut doar 5 straturi in loc sa fie 6 :)

Coacem blaturile timp de 30-35 de minute, sau pana cand trec testul cu scobitoarea. Cand sunt gata le mai lasam 10 minute in tava apoi le scoatem pe un gratar la racit. Cand blaturile sunt racite complet le taiem in doua pe orizontala cu un feliator de tort sau cu un cutit bine ascutit si cu lama lunga. Lasam blaturile deoparte, acoperite cu un prosop de bucatarie.

Reteta de curd de capsune o gasiti aici. Mascarpone il mixam impreuna cu lingura de zahar pudra apoi adaugam curdul de capsune si omogenizam. Atat, cu asta am terminat crema pe care o dam la rece pana pregatim frostingul.

Ciocolata alba o punem pe foc mic-mic impreuna cu smantana dulce (cele 100 de grame). Cand s-a topit complet o lasam putin la racorit apoi o punem la congelator pentru o jumatate de ora.


Smantana pentru frisca (cele 300 grame) o mixam cu cele doua linguri de zahar pudra pana cand se transforma intr-o frisca tare si spumoasa. O dam la rece.

Scoatem ciocolata de la congelator si o mixam bine, bine pana cand se deschide la culoare si devine spumoasa. Mixam usor si crema de branza apoi o incorporam treptat - cate o lingura pe rand - in crema de ciocolata si mixam la viteza mica dupa fiecare adaugare. Adaugam si curdul de capsune - 3 sau 4 linguri depinde de cat de tare e crema, daca e mai moale atunci va trebui sa punem doar 3 linguri - si amestecam usor, fara mixer, cu miscari de jos in sus. Dam crema la congelator pentru inca o jumatate de ora.

Dupa o jumatate de ora scoatem crema de la congelator si incorporam frisca treptat, cu miscari usoare de jos in sus pentru a nu scoate aerul din frisca.  Dam din nou crema/frostingul la rece si trecem la asambalare.

Pe fiecare blat de tort punem cate 2-3 linguri de crema cu mascarpone, nivelam apoi punem un alt blat si continuam asa pana cand terminam toate blaturile. Pe ultimul blat nu mai punem crema.

Acum trecem la ornare. Acoperim tortul cu un strat de frosting, astfel incat sa umplem si locurile mai goale. Stratul nu trebuie sa fie foarte gros, doar atat cat sa uniformizeze tortul. Restul de crema il punem intr-un pos si ornam tortul dupa preferinta. Dam tortul la rece pentru 2-3 ore apoi putem sa-l feliem dupa preferinta. Este indicat sa folosim un cutit bagat in apa fierbinte si apoi sters pentru fiecare feliere

Tortul a fost delicios si apreciat de toata lumea, sper sa va placa si voua. Enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu capsune, ciocolata si mascarpone" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (33)

T I M E A 1

27.06.2013, 21:26

Ce tort frumos!

Bya Ralu 1

27.06.2013, 23:06

ce frumos e

Sidy 1

28.06.2013, 07:16

Splendid arata Iar crema cred ca e o....nebunie !

COMENTEAZA

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu piscoturi, crema de portocale si fructe tropicale