Blat:
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare pana albusurile devin tari si lucioase,ca la bezea.
Galbenusurile se freaca bine cu ulei si se toarna peste albusul batut. Urmeaza apoi faina amestecata cu praf de copt, cacao si amidon.
La sfarsit incorporam si nuca macinata, usor cu miscari de sus in jos.
Compozitia o turnam intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incins la 180 de grade pentru 35-40 de minute (facem testul scobitorii)
Crema:
Galbenusurile se freaca cu zahar pana devin ca o crema. Adaugam laptele praf, apoi cafeaua dizolvata intr-o ceasca de apa. Omogenizam si punem vasul la bain-marin pana incepe sa se ingroase compozitia. Lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina hidratata in cateva linguri de apa rece. Duap ce s-a racit complet adaugam frisca lichida batuta si omogenizam.
Sirop:
Punem apa la fiert impreuna la fiert pentru 5 minte. adaugam cafeaua si lasam la racit.
Blatul copt si racit il taiem in 2 parti. Se poate taia si in 3 foarte bine.
Primul blat il asezam in tava, il insiropam, apoi repartizam crema cu cafea. Acoperim cu cel de-al doilea blat, acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.
Se scoate inelul detasabil si ornam tortul cu frisca si boabe de cafea, dupa preferinta.
1
daca tava in care ati copt blatul nu este cu pereti detasabili, o tapetati cu folie alimentara cand "construiti" tortul