Pentru mamica mea iubita, un tort racoritor, de vara.
Mod de preparare blat :
1. Untul moale se mixeaza cu zaharul pana devine cremos.
2. Se adauga ouale pe rand si mixam bine dupa fiecare pana la omogenizare.
3. Spalam bine lamaia si o razuim.Adugam sarea, zeama, coaja de lamaie si iaurtul.
4. Peste crema de unt adaugam faina cernuta amestecata cu praful de copt.
5. Tapetam cu hartie de copt forma, turnam jumatate din compozitie si presaram afinele spalate si scurse.
6. Adaugam si restul de compozitie , nivelam si dam la cuptorul incins in prealabil.
7. Lasam aproximativ 30-40 minute la foc mediu pana cand s-a rumenit si trece testul cu scobitoarea.
Mod de preparare crema de ciocolata :
1. Ciocolata se pune la Bain-Marie pana se topeste si se lasa la racit.
2. Frisca se bate bine si se amesteca cu ciocolata pana se omogenizeaza bine.
3. Oprim 3 linguri din crema pentru ornat.
Mod de preparare crema de lamaie cu lemon curd :
1. Pentru lemon curd, se pun la Bain-Marie oul, albusul, sarea, zaharul si zeama de lamaie si se amesteca continuu pana ce devine ca o budinca. Se da la o parte si se adauga lingura de unt si smantana.
2. Se amesteca, rezultand o crema fina.
3. Intr-un bol inalt se bate cu mixerul crema de branza ( care se va tine la temperatura camerei inainte de folosire ), smantana pentru frisca , zaharul pudra si zeama de lamaie pana consistenta este asemanatoare cu cea de frisca batuta.Adaugam la sfarsit coaja de lamaie rasa.
4. Peste amestecul de frisca si crema de branza se toarna crema de lemon curd. Se omogenizeaza.
Pentru sirop , se pune pe foc zaharul cu apa si se lasa cateva minute pana ce zaharul s-a topit complet. Cand se raceste se adauga zeama de lamaie si coaja rasa de la o lamaie.
Asamblare :
Blatul se taie in doua, se aseaza prima foaie montandu-se un inel de tort. Se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de sirop, se aseaza crema de ciocolata alba, apoi a doua foaie de blat pe care o insiropam cu lichidul ramas.
Se imbraca tortul cu cea de-a doua crema.
Pentru ornat am oprit 3-4 linguri din crema de ciocolata pe care am amestecat-o cu putin jeleu de afine obtinut prin fierberea a 3 linguri de afine cu 3 linguri de zahar si o lingura de apa. Se lasa sa scada si se strecoara.Rezulta doua linguri de jeleu.
Sau puteti orna doar cu afine !