Astazi , piticul meu implineste 6 anisori. Dar pentru ca azi e zi de gradi si zi de lucru:)), l-am sarbatorit ieri. Sa ni-l tina Dumnezeu sanatos. La multi ani Danutu!
Reteta tortului am vazut-o de mult la Bitza si mi-a placut foarte, foarte mult. Se poate "jongla" cu ingredientele cremei de iaurt. .Multumesc mult, Bitza. >:d
pentru blat:
pentru choux a la creme
pentru crema de iaurt
pentru crema eclere
glazura
decor
blatul
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam spuma albusurile, adaugam zaharul, mixam, apoi galbenusurile, faina amestecata cu praful de copt si cacaua . La final incorporam uleiul.
Coacem blatul pentru aproximativ 10-15 minute intr-o forma de tort cu diametrul de 24 cm.
choux a la creme
Intr-o craticioara punem la foc apa, uleiul si sarea. In momentul in care clocoteste oprim focul si punem toata faina o data. Amestecam repede cu un tel, sa nu faca cocoloase. Lasam la racit apoi incorporam ouale unul cate unul. Nu-l punem pe urmatorul pana nu e incorporat bine primul.
Spritam din compozitie cu ajutorul unui posh, gogosele mici, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Coacem la foc mediu pana ce se rumenesc (eu cred ca le-am lasat cam 40 min).
Nu deschidem cuptorul!
crema de iaurt
Mixam frisca. Gelatina o punem la hidratat 2-3 minute in 2 inguri de apa api adaugam 100 ml apa si o diluam pe baie de abur.
Nectarinele le curatam de coaja si le pasam pana devine ca un piure. Adaugam zaharul.
Intr-un bol amestecam frisca, piureul de fructe, gelatina si iaurtul.
crema de ciocolata
Mixam timp de 3 minute praful de crema amestecat cu 3 linguri zahar pudra si 220ml lapte rece. Incorporam gelatina diluata ca la crema anterioara.
asamblare
Umplem gogoselele crema de ciocolata.
Pe un platou, asezam un inel de tort in care introducem blatul , il insiropam (eu l-am insiropat cu compot de struguri ) , turnam aprox o treime din crema de iaurt apoi asezam gogoselele (evitam sa punem in mijloc),, umplem golurile dintre ele cu restul de crema si nivelam usor.
Dam totul la frigider pentru 2-3 ore.
Preparam glazura prin topirea la foc mic a ingredientelor si o turnam calduta deasupra tortului lasand sa se prelinga si pe margini.
Pentru ca nu mi-a iesit la fel de frumos ca al Andreei (si nici nu ma mir :)))) ) ,l-am impopotzonat io cu frisca:)))
Daca nu-mi sterge Cezaru' pozele cu etapele prepararii, revin cu ele, ca mi-a furat instrumentul :))) si au fost facute poze cu doua aparate.
Aveti AICI explicat foarte bine de catre Andreea.
ps. sa nu va uitati a fatza mea de masa:))) c-a fost pusa una de gala, dar a tot rastunat fiecare ce a putut :)))))))