Când e post, dar nu numai, poţi face la repezeală o tocăniţă de cartofi, un fel de mâncare rapid, deloc pretenţios, care să ostoiască foamea unei familii întregi.
I-am zis ţărănească deoarece ingredientele nu-s decât cele întâlnite în orice gospodărie de la ţară, fără condimente sofisticate de import, doar cu gustul autentic al mâncării făcut de strămoşii noştri când soseau de pe la muncile câmpului.
Şi cum la vremea asta, cartofii noi deja-s peste tot, am purces la gătit.
Am trecut la modul de preparare sub 90 de minute, deoarece, atunci când şi pozezi, durează mai mult, în mod normal ar trebui să dureze totul aproape o oră.
Am curăţat cartofii şi i-am tăiat ca pentru tocană lăsându-i un pic în apă. Între timp, am curăţat legumele şi am tocat ceapa. Doi morcovi i-am dat pe răzătoare, în acest fel compoziţia capătă o altă consistenţă şi culoare.
Am călit legumele în uleiul încins până s-au înmuiat bine şi ceapa a căpătat o nuanţă aurie, apoi am adăugat cartofii şi am completat cu apă, încât apa să treacă un pic peste ingrediente.
Am pus sare şi am lăsat la foc până când cartofii s-au înmuiat în aşa fel încât furculiţa să intre lejer în ei. Am adăugat sucul de roşii şi am tocat verdeaţa.
Rezultatul? O delicioasă tocăniţă de cartofi numai bună de mâncat cu murături.
1
Cine doreşte un gust aparte, poate adăuga o foaie de dafin şi câteva boabe de piper.
2
Cartofii noi nu înglobează apă la fel de bine ca cei vechi, de aceea nici nu se zdrobesc la fierbere.
3
O tocăniţă de cartofi iese bună şi dulce, dacă are multă ceapă.