Tocana de legume pentru iarna

de andresita in Conserve, 11 Sep 2014 | 12679 vizualizari

 

Va spun sincer ca nu am gustat niciodata o tocanita la borcan atat de buna ca aceasta. Nici de cumparat, nici de casa. Si culmea culmilor, mai este si dietetica, legumele fiind in totalitate fierte, deci nici un pic de prajeala.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg morcovi
  • 1 kg ceapa
  • 2 kg ardei capia + gogosari (in reteta originala erau 3 kg insa mie mi s-au parut suficiente 2)
  • 4 kg rosii
  • 1/2 l ulei
  • 250 g orez (o cana)
  • sare, boabe de piper
  • foi de dafin
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocana de legume pentru iarna:

In primul rand trebuie sa faceti suc din cele 4 kg de rosii. Folositi un separator special sau faceti ca mine: opariti rosiile, cojiti-le si dati-le prin blender / robot de bucatarie. Daca vreti un suc limpede puteti sa-l treceti prin strecuratoare pentru a indeparta semintele, insa eu nu m-am obosit :). Asta a fost partea cea mai grea.

Mai departe curatati si spalati legumele, taiati ceapa solzisori, ardeiul sau gogosarii fideluta, iar morcovul il dati pe razatoarea cu ochiuri mari. Anul trecut am folosit doar gogosari, ca asta am avut, iar anul acesta ardei capia; iese la fel de gustoasa asa ca ii puteti combina dupa gust si placere.

Sucul de rosii se pune pe foc intr-o cratita incapatoare impreuna cu uleiul si cand da in clocot se arunca frumos si restul legumelor, la gramada. Le lasati sa fiarba la foc mic spre moderat pana cand se inmoaie bine (cam 1 ora si jumatate). Adaugati si sarea si piperul dupa gust.

Intre timp fierbeti si orezul separat, doar pe jumatate. Il scurgeti de apa si il adaugati la compozitie spre final, dupa ce au fiert bine legumele. Mai lasati 30 de minute, adaugati foile de dafin (le scoateti la final, caci pot da gust amar) si dupa 10-15 minute stingeti focul.

In momentul acesta trebuie sa aveti pregatite borcane spalate si sterilizate. Le asezati pe lama unui cutit (sau in tava de aragaz cum fac eu) ca sa nu se sparga si le umpleti cu tocana fierbinte. Le capsati bine si le infasurati imediat in paturi calduroase, ca sa se raceasca treptat. Atat. Fara alte metode de sterilizare. Daca totusi aveti indoieli in privinta spatiului de depozitare le puteti fierbe la bain-marie 10-15 minute. Insa eu nu am avut nici o problema, iar camara mea nu este tocmai racoroasa.

TIPS-URI

1

Este excelenta in timpul postului cand nu aveti chef de gatit. Ai mei o mancau direct din borcan cu paine proaspata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocana de legume pentru iarna" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (4)

MotanLaOale 1

12.09.2014, 13:30

andresita 1

12.09.2014, 21:36

Multumesc

IonelBonda71 1

11.10.2019, 09:39

Am pierdut sirul anilor de cind pregatesc aceasta reteta. Parerea mea este ca iese si mai gustoasa daca orezul spalat se fierbe in lichidul lasat de legume, bulion, ulei.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Adjica picanta (3)