La inceputul lunii noiembrie, vita-de-vie din gradina proprie inca avea rod. Si cum acesta era in cantitate destul de mare, m-am gandit sa incerc sa congelez boabele, chiar de nu eram sigura de reusita. Va spun ca se pastreaza foarte bine la congelator, iar la decongelare boabele de struguri par a fi proaspat culese. **** Azi am folosit o parte din ele la prepararea unei delicioase tarte cu crema de vanilie. *** Pentru aluat m-am inspirat de la Ligia , careia-i multumesc! :-* http://www.bucataras.ro/retete/tarta-cu-zmeura-si-crema-de-mascarpone-51678.html
Aluatul: Din apa, ulei, sare si faina facem un aluat potrivit de tare , pe care-l impartim in doua parti egale. Intindem doua foi pe care le ungem cu untura usor topita amestecata cu 7 linguri de faina. Rulam aluatul si-l punem la frigider 30 de minute sa se intareasca, apoi il scoatem si intindem doua foi rotunde pe care le asezam in tava de tarta . Intepam aluatul cu furculita, pentru ca acesta sa nu se umfle mult la coacere. Dam la cuptor pentru cca 30-40 minute, la foc mic. Se obtine un blat crocant, sfaramicios .
Crema: Punem la fiert 500 ml lapte cu 100 g zahar. Separat, amestecam cele doua galbenusuri cu 100 g zahar, 3 linguri rase de faina, extract de vanilie si restul de lapte. Turnam amestecul in laptele fiert, apoi amestecam in continuare pe foc, pana ce compozitia devine groasa ca o ciulama. Lasam crema sa se raceasca, amestecand din cand in cand. Untul adus la temperatura camerei se bate spuma si se amesteca cu crema de vanilie racita. La final adaugam si boabele de struguri si mixam pentru omogenizare. Eu am folosit struguri cu bob mic, astfel ca nu toate boabele s-au spart la mixare, majoritatea ramanand intregi si facand ca tarta sa fie si mai gustoasa.
Cand aluatul este copt, il scoatem din tava si-l lasam la racit pe un platou, apoi il umplem cu crema de vanilie si struguri. Decoram dupa preferinte .
Taiem tarta si o servim abia dupa ce o tinem cca o ora la frigider.
1
Pentru ca aluatul sa creasca uniform , putem pune in tava 200 g fasole boabe, astfel incat greutatea acesteia sa impiedice formarea basicilor si cresterea neuniforma
2
Putem folosi ce crema dorim
3
aluatul poate fi folosit si la tarte sarate.
4
Trandafirasul l-am modelat din caramele cu fructe de padure :)