Am fost ieri la cules de prune si cum toata lumea pe aici a facut fel de fel de tarte cu prune, m-am gandit sa apar si eu cu felul meu :))
A fost un deliciu ca am pus muuuuulta nuca si s-a mancat dintr-o suflare, eu doar am gustat.
Am inceput cu prunele care au fost de trei feluri. Le-am scos samburii si in locul lor am pus jumatati de miez de nuca, zahar vanilat si scortisoara si le-am lasat la odihnit pana cand am pregatit aluatul.
Pentru aluat am pus intr-un bol oul cu zaharul si uleiul si am frecat pana la diluarea zaharului, apoi am pus untul moale tinut la temperatura camerei si am omogenizat compozitia. Laptele l-am pus la incalzit doar cat a suporta degetul si am amestecat in el drojdia uscata si le-am amestecat cu restul de compozitie. In apa minerala am pus bicarbonatul care s-a diluat imediat si de asemeni am amestecat in compozitie. In final am pus faina si am framantat. A iesit un aluat nu prea tare si putin elastic. L-am lasat la odihnit cam o jumatate de ora timp in care am pregatit si crema de nuci. Am pus laptele cu untul si zaharul pe foc si cand a atins punctul de fierbere am adaugat nuca macinata impeuna cu 1/2 lingurita de scortisoara si am ridicat de pe foc. Am amestecat bine si am lasat la racit
In forma de tarta, am intins 3/4 din aluat si putin peste peretii formei in jos, am intepat din loc in loc aluatul cu o furculita, am asezat prunele una langa alta si am turnat peste ele crema de nuci. Am confectionat un grilaj din restul de aluat pe care l-am pus deasupra cremei de nuci si am intors marginile primului aluat peste tarta. Am copt in cuptor 35 minute la 180 grade.
Normal trebuia lasata la racit si apoi taiata, dar intelege-te daca ai cu cine, au devorat-o calda.