Am de ceva timp pusa la pastrare o reteta care mi-a ramas la suflet datorita aspectului. Oana e de vina, din nou:))) Garantez ca va va impresioneaza musafirii, chiar daca este fara carne, datorita aspectului si coloritului ei. Eu am umblat putin la reteta, la fel puteti sa faceti si voi si sa o adaptati in functie de preferinte. Folositi legume de diferite culori pentru un aspect cat mai frumos, asezatile intercalat, taiatile cat mai subtiri, iar daca aveti o razatoare "mandolina" folositi-o pentru a obtine felii subtiri si frumoase. Initial am vrut sa folosesc si o sfecla rosie coapta, dar am uitata de ea si am facut-o salata la final:)))
Sursa de inspiratie: http://www.bucataras.ro/retete/tarta-cu-legume-si-miez-de-lapte-66174.html
Pentru aluat: ca de obicei l-am facut la masina de paine, iar ingredientele au fost puse in masina in ordinea scrisa mai sus la ingrediente. Am intins aluatul pe masa de lucru/folie de silicon intr-o foaie dreptunghiulara subtire. Am pus aluatul intr-un vas termorezistent uns cu putin ulei si pudrat cu faina. Imbracati atat fundul cat si peretii vasului in aluat...
Pentru umplutura: se spala legumele, morcovul se curata de coaja si se taie capetele. Dovlecelul si vanata se lasa cu tot cu coaja. Se taie pe lungime in felii cat se poate de subtiri. Intre timp, se bat ouale ca pentru omleta, se adauga bulgarasii de branza, se asezoneaza cu sare si piper si se amesteca. Cu ustensila de curatat legume se taie branza Cheddar in felii subtiri.
Pentru sos: taiem leurda si busuiocul in fasii subtiri, o punem intr-un mojar, adaugam sare si pisam totul bine pana obtinem o pasta. Adaugam treptat ulei de masline si amestecam totul foarte bine. Cu acest sos ungem feliile de vanata si dovlecel.
Pentru asamblare: in tava imbracata in aluat, asezam de jur imprejur felii de dovlecel, vanata si morcov, le intercalam, alternand frumos culorile. Umplem tot spatiul cu legume. Printre randurile de legume asezam felii de branza Chddar. Peste legume turnam amestecul de ou si bulgarasi de branza. Dam tava la cuptorul incins la 60 grade si lasam 10-15 minute sa dospeasca putin aluatul. Crestem temperatura la 180 grade si lasam tarta sa se coaca 40-45 minute. Dupa 30 minute, reducem focul la 160 grade si lasam pana legumele sunt patrunse, dar mare grija aluatul sa nu se arda. Lasati sa se raceasca si serviti. Sa va fie de folos!
1
procedand in felul acesta, dupa coacere, legumele sunt putin crocante, nu flescaite, moi..daca doriti legume bine coapte este bine sa le prajiti putin intr-o tigaie gril inainte
2
am mai taiat putin din latimea feliilor de vinete pentru a ajunge la nivelul feliilor de dovlecei