este originara de pe coasta turca a Marii Negre din apropierea granitei cu Georgia
hamsiile se curata,.se spala cu apa rece şi se scurg.
orezul se spala şi se pune ın apa fierbinte ptr.aprox.20 min.
coacazele se curata de cozi şi se pun ın apa fierbinte ptr.aprox.25 min.
semintele de pin se prajesc ın o lingurita de ulei de masline ptr.aprox.30 de sec. pana devin aurii;se scot pe un şervetel
ceapa,usturoiul,prazul se toaca marunt şi se calesc ın ulei.
se adauga orezul;se mai calesc aprox.5 min.(pana ıncep boabele de orez sa se lipeasca)
se adauga coacazele,semintele de pin,sare,piper iar dupa aprox. 2 min.4 pahare de apa clocotita.
se amesteca compozitia
dupa ce ıncepe sa clocoteasca se da la foc mic ptr. 10 min.
se unge o tava(marime mijlocie )cu ulei de masline şi se ımbraca cu hamsiile.
se pune pilaful de orez ın tava (nu se preseaza doar se aranjeaza cu dosul unei linguri de lemn umede
se pun deasupra restul de hamsii
peste compozitie se pun 2-3 ling. de unt
se da la cuptorul preıncalzit la 220 de grade(200 grade cuptor turbo) ptr.45 min.
ın ultimele 10 min.temperatura se aduce la 250 grade.