Reteta de fata este una veche si e specifica zonei Nord vestul Ucrainei. Daca o sa mergeti in zona Livov, veti observa ca multi localnici cultiva acest bob denumit si Vicia faba.
Este o supa foarte satioasa si buna, aport bogat de proteina pura. Se prepara mai cu seama cand sunt iernile friguroase.
Se gateste in vremea postului,cat si pentru cei care vor sa faca o pauza la carne sau vegetarieni.
Bobul il punem intr-o oala si adaugam 3 cani apa clocotita, acoperim si lasam 30 minute.
Separam boabele de coaja, il punem in oala, clatim in 2 ape si-l punem la foc cu atata apa cat sa acopere 2 degete deasupra leguminoaselor.
Fierbem la foc mic cam 20 minute, pana bobul se transforma intr-un piure.
Intre timp, tocam ceapa si o calim cu ulei, pana devine sticloasa cu marginile aurii (daca doriti, puteti sa adaugati o ceascuta de apa)
Adaugam morcovul dat prin razatoarea mica, calim 2 minute si adaugam si pasta de tomate diluata in putina apa, precum si boiaua de ardei gras.
Lasam 2 minute, apoi toata compozitia o turnam peste bob. Acolo adaugam si supa de legume fierbinte sau apa, daca nu aveti supa de legume.
Lasam sa fiarba 7-8 minute la foc mic, adaugam pastele fierte si mai lasam 2 minute, oprim flacara, adaugam usturoiul pisat si foaia de dafin si potrivim de sare.
Acoperim si lasam 15 minute in repaus inainte de a fi servita. Se serveste cu piper daca va place.
Pofta buna!
1
Alegeti bobul cat mai mare, va fi mai usor la curatat
2
Daca vi se pare ca supa este prea densa, puteti sa diliuti cu inca putina supa de legume sau apa
3
Puneti sare doar la sfarsit