Deși ne plac supele cremă și le prepar destul de des, supe cremă cu roșii am făcut mai rar, pentru că îmi era mai lesne să fac pur și simplu supă de roșii, cu tăiței, sau cu găluște de gris, sau de făină. Unele persoane cred că această supă cremă de roșii se face foarte repede, ceea ce nu-i chiar așa, pentru că o astfel de supă necesită nu doar roșii, ci și rădăcinoase, care consumă ceva timp (curățare, spălare, pasare...) Dacă ar fi vorba doar de roșii, atunci ar fi vorba pur și simplu de suc de roșii...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 3 litri de supă cremă de roșii, pe care am servit-o, ca de obicei, cu crutoane și mai ales cu parmezan, ceea ce i-a dat un gust foarte bun.
Se curăță rădăcinoasele (morcovul, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, la foc mediu, cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.
Se spală roșiile, se crestează ușor la suprafață și se opăresc timp de 2-3 minute, după care se decojesc ușor.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, până ce se înmoaie și devine transparentă, în ulei de floarea soarelui, la foc mic.
Roșiile decojite se taie cubulețe și se adaugă în tigaia în care s-a călit ceapa. Se dă tigaia la foc mic, până ce se topesc roșiile și scade lichidul lăsat de ele.
Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește și se adaugă în tigaia, luată de pe foc și în care s-au călit roșiile.
Când rădăcinoasele sunt fierte, se scurg de zeamă (care se păstrează) și după ce se răcoresc, se dau prin blender, până ce devin pastă.
Se adaugă în blender roșiile călite cu ceapa și usturoiul. Se adaugă zeama de la fierberea rădăcinoaselor și se blenduiesc până ce devin o pastă omogenă, care se toarnă în oală și se pune la fiert, la foc mediu.
După un clocot se adaugă zahărul tos, iar apoi se condimentează supa cremă cu sare și piper, după gust. După încă un clocot, se ia oala de pe foc, se pune capacul și se servește după 10 minute ”de odihnă”, cu crutoane pregătite în prealabil, cu parmezan și cu un decor cu frunze proaspete de busuioc.
1
Fierbeți rădăcinoasele până ce se înmoaie, apoi strecurați și păstrați zeama, pentru supa cremă.
2
Folosiți cartofi albi, care fiind mai făinoși, sunt mai buni pentru piure și pentru a fi presați.
3
Folosiți roșii bine coapte și după ce le decojiți, îndepărtați și partea lemnoasă.
4
Căliți roșiile tăiate cubulețe, în uleiul de floarea soarelui în care s-a călit înainte ceapa.
5
Pasați bine legumele, sau dați-le prin blender, până ce se fac pastă.
6
Turnați pasta omogenizată în oală și dați-i un clocot.
7
Condimentați supa cremă după gust și mai lăsați-o pe foc, încă un clocot.
8
Dacă doriți ca supa cremă să fie mai puțin densă, va trebui să mai adăugați supă de legume/concentrată.
9
Serviți supa cremă după ce a stat ”să se odihnească” timp de 10 minute, cu parmezan și crutoane.