Daca tot am aflat pe bucataras.ro de mirepoix, m-am documentat, am aflat ce inseamna si am folosit si eu. :P Mirepoix este un amestec de cubulete de legume, de obicei ceapa, morcovi si telina, folosit in bucataria frantuzeasca ca baza pentru multe mancaruri. Bucătăriile mediteraneene, asiatice, caraibiene etc. folosesc însă şi alte tipuri de vegetale.
Un alt site spune ca “Mirepoix este un termen francez atribuit legumelor care se adaugă la începutul preparării, pentru a construi profilul de gust şi aromă al unui preparat. În bucătăria franceză clasică, mirepoix constă în ceapă, morcov şi ţelină, toate tocate la dimensiuni relativ mari. Totuşi, fiecare cultură culinară foloseşte propriile variante de mirepoix.De exemplu, în bucătăria indiană, prepararea începe cu un mirepoix obţinut din ceapă, gătită foarte încet, la care se adaugă diferite arome.O savoare mediteraneană se obţine din ceapă, roşii, ţelină, usturoi şi fenicul. Pentru o aromă sud-est asiatică se foloseşte un amestec de usturoi, morcovi, haşme, ceapă verde, ghimbir, lemongrass şi ciuperci shiitake. Combinaţiile sunt cu adevărat infinite şi pot reflecta nu numai zona culinară, ci şi personalitatea fiecărui bucătar. Un mirepoix clasic este format din 50% ceapa, 25% telina si 25% morcovi. Toate acestea trebuie sa fie proaspete, bine curatate si tocate bucati de 2-3 cm.”Eu am folosit un mirepoix aproape clasic :P: am folosit apio nu telina clasica si nu am pastrat proportiile. Dupa ce v-am plictisit cu detalii despre acest mirepoix ma gandesc sa va spun si despre supa: a iesit absolut delicioasa. :) Merita incercata.
Eu am avut ardei copti la congelator. I-am decongelat, i-am curatat de seminte si cotoare si i-am taiat fasii. Apoi am pregatit restul legumelor: am tocat morcovii, apio si ceapa (mirepoix), cubulete, cartofii i-am taiat cuburi, usturoiul l-am curatat si feliat. Am pus la calit, in ulei incins, mirepoix-ul pentru circa 5 minute. Am adaugat usturoiul pentru un minut, amestecand din cand in cand. Apoi am pus cartofii si dupa circa 2 minute, ardeii copti. Am adaugat sare, piper si busuioc si am pus apa si zeama lasata de ardei. Am pus frunzele de dafin si cimbrul si am lasat sa fiarba. Intre timp am taiat kaizerul de casa cubulete si l-am pus la calit in foarte putin ulei. Am taiat si branza cubulete si am pregatit crutoanele: am taiat cateva felii de paine, tot cubulete, le-am “aruncat” intr-o tava cu foarte putin ulei si le-am dat la cuptor pentru circa 10 minute, pana s-au rumenit; cand le-am scos din cuptor le-am stropit cu mujdei de usturoi. Dupa ce au fiert legumele, am oprit focul si le-am blenduit. Dupa prima blenduire, am adaugat branza afumata si am blenduit pana s-au omogenizat toate ingredientele. Am servit cu cubulete de kaizer si crutoane. Un deliciu. Pofta buna!