Se coc ardeii pe grătar, în cuptor sau pe grill. Se scot într-o oală și se presară sare. Se lasă acoperiți minim o oră, după care se curăță de coajă, cotor și semințe.
Se curăță ceapa și se toacă mărunt. Se pune la călit în 2-3 linguri ulei. Adăugăm cățeii de usturoi tocați și amestecăm. Adăugăm cartofii curățați, spălați și tăiați cubulețe de preferat cat mai egale pentru a fierbe toate în același timp. Se adaugă apă cât să depășească cu 2-3 degete. Lăsăm să fiarbă 15-20 minute până se fierb bine cartofii. Adăugăm ardeii, cimbru și oțetul. Lăsăm să dea 2-3 clocote. Condimentăm cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Se pasează până devine o cremă.
Se servește cu frunze de pătrunjel, crutoane și ulei de măsline. Se poate adăuga după plac și smântână.