In perioada asta, imi place sa profit la maxim de tot ce se gaseste prin piata.
Imi plac toate verziturile si le-as pregatii in fel si chip.
Multi oameni mananca spanac dar putini stiu ca este foarte bogat in vitaminele A, E, B1, C si K, in minerale precum fierul, magneziul, calciul, potasiul, in fibre alimentare si acid folic. Spanacul poate fi consumat fara restrictii de persoanele care tin la silueta stiut fiind ca la suta de grame de planta inglobeaza doar 18 calorii.
Datorita compozitiei sale foarte bogate atunci cand este crud, neprelucrat termic, spanacul stimuleaza activitatea inimii, previne infectia gingiilor, stimuleaza cresterea la copii, reechilibreaza si fortifica organismul, vindeca anemia, oboseala si depresia nervoasa.
Sursa retetei http://www.bucataras.ro/retete/spanac-gratinat-cu-ochiuri-25491.html
Spalam cartofii sub jet de apa rece, dupa care ii punem la fiert in coaja.
Intre timp spalam spanacul in cateva ape si-l alegem de frunzele cu pete sau ingalbenite.
Intre timp vom pune o oala cu apa pe foc pana da in clocot, apoi vom pune spanacul si il lasam 10 minute sa se opareasca.
Scoatem spanacul cu o paleta, il lasam sa se racoreasca putin, apoi il tocam marunt marunt.
Tocam ceapa marunt, si o punem la inabusit in unt si putin lapte, dupa care adaugam usturoiul pisat si spanacul tocat, peste care vom adauga restul de lapte.
Lasam sa fiarba 5 minute, dupa care se adauga si 100 ml smantana, omogenizam si mai lasam 2-3 minute la foc mic, dupa care condimentam dupa gust.
Ungem o tava termorezistenta cu unt..
Decojim cartofii si ii taiem rondele.
Ii asezam pe fundul tavii, unul langa altul, ii condimentam cu sare, piper si nucsoara.
Peste cartofi asezam spanacul.
Amestecam restul de smantana si cascavalul ras.
Turnam deasupra spanacului aceste amestec.
Dam la cuptorul preincalzit cca. 30- 40 de minute.
Se pot pune si oua deasupra, eu am uitat :D