Se taie vanata longitudinal si se aseaza cu coaja in sus, impreuna cu chiliul, intr-un steamer din bambus deasupra unei cratite cu apa clocotind la foc mediu. Se gatesc 25 de minute.
Se prajesc mugurii de pin intr-o tigaie fara ulei, la foc mediu cateva minute, apoi se sfarama cu ajutorul unui mojar.
Se soteaza usturoiul taiat felii in putin ulei, impreuna cu tulpinile de busuioc, tocate. Se adauga rosiile si 400 ml de apa si se lasa sa fiaba la foc mic 30 de minute pana devine un sos gros. In ultimele 10 minute se adauga si vanata tocata grosier.
Se fierb pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, in apa sarata. Se scurg, pastrand o cana din apa in care au fiert.
Se decojeste chiliul si se indeparteaza semintele, se toaca si se adauga in sos.
Se rup frunzele de busuioc si se adauga in sos, impreuna cu ricotta si pastele, adaugand din apa in care au fiert, pentru a obtine un sos cremos.
Se servesc cu mugurii de pin, frunze de busuioc si parmezanul ras deasupra.