Din capitolul " Cartea de bucate regala", am ales o reteta de peste sofisticata si atat de rafinata incat pe noi ne-a cucerit pe deplin...
Sosul:
Curatam fructul de mango, indepartam coaja si scoatem miezul pe care il vom taia in cubulete cat mai egale( pe cat posibil). Amestecam mango cu semintele de rodie, ceapa verde si coacazele intr-un vas. Coriandrul, zeama de lamaie verde, ardeii iuti pisati, catelul de usturoi pisati, sarea si piperul le amestecam intr-un bol. Adaugam compozitia cu mango si amestecam usor. Adaugam sare si piper dupa gust
Sosul il vom tine intr-un vas de sticla la frigider o zi intreaga. Semintele de rodie ofera culoare si savoare deosebita cremei de mango. Vom scoate sosul din frigider si il vom lasa sa ajunga la temperatura camerei.
Somonul :
Incingem cuptorul la 260 grade ( al meu are maxim 250, asa ca am marit timpul de coacere) Intr-un bol mic, amestecam coriandrul, zeama de lamaie verde, cateii de usturoi pisati sarea si piperul. Punem o foaie pergament intr-o tava( am folosit de Jena) , asezam somonul cu partea solzoasa in jos. Ungem cu amestecul pregatit fiecare bucata.
In functie de preferinta lasam somonul timp de 11 minute ( in cazul acesta l-as fi lasat la 250 grade putin mai mult in jur de 15 min), sau daca il dorim mai patruns 13 minute( in cazul meu la 250 grade l-am lasat 20-25 de min) .
Eu am servit somonul cu sosul deasupra, decorat cu frunze de salata si lamaie verde.