Condimentăm somonul cu sare și piper. Se stropește cu zeama de la 1/2 lămâie. Se așează pe plita sau grătarul încins câte 2-3 minute pe fiecare parte. Când este gata se scoate pe un platou.
Se curăță usturoiul și se zdrobește cu ajutorul unui mojar. Se adaugă și un praf de sare pentru a se zdrobi mai ușor. Adăugăm muștarul, uleiul de măsline, zeama de la o 1/2 lămâie și iaurtul. Amestecăm până la omogenizare. Condimentăm cu sare și piper. În sos se mai poate adăuga și o felie de lămâie tăiată fin cu tot cu coajă. - dacă nu vă place gustul amărui al cojii de lămâie aceasta se poate înlătura. Se ornează farfuria cu bucăți de lămâie și felii de castravete murat. Mie întotdeauna somonul mi se pare foarte grețos (în sensul bun al cuvântului) și de aceea adaug multe acrituri pe lângă. Poftă bună!