Primele retete pe care le pregatesc primavara sunt cele de siropuri care imi sunt utile atat vara cat si iarna.Siropul de brad putem spune ca este si de leac.
Mugurii de brad se curata de codite si se spala in mai multe ape.La 1 kg de muguri am pus 2 litri de apa. I-am pus intr-o oala si i-am lasat sa fiarba 1 ora. Oala in care urmeaza sa fierbem siropul trebuie sa fie mai mare in volum (sucul face spuma). Dupa ce au fiert am acoperit vasul si am lasat sa se raceasca.Dupa ce s-a racit am strecurat si stors mugurii printr-un tifon.
Mugurii se arunca si lichidul ramas se masoara si se puna dinou la fiert.Am adaugat si zaharul,la 1 kg de lichid am pus 1 kg de zahar,sucul de lamaie si crengutele de menta.Dupa ce se introduce zaharul, se amesteca pana se dizolva complet dupa care punem sa fiarba la foc potrivit, amestecand din cand in cand.
Siropul cald se toarna in sticle sau borcane sterlizate, uscate si bine incalzite, se pun dopurile sau capacele, se lasa sa se raceasca bine dupa care le pastram in camara.
1
Cand siropul este aproape gata se scot crengutele de menta.
2
Daca face spuma multa amestecam continuu pana dispare de la suprafata.
3
Siropul este gata cand este bine legat (ca cel din dulceata) sau atunci cand fierbe bulele de aer sunt mai mari.
4
Culoarea variaza in functie de timpul de fierbere.