Imi amintesc din copilarie cum se prepara la bunici ,silvoita de prune intr-un ceaun mare de fonta. Trebuia fiarta timp indelungat , ore bune si se mesteca cu un linguroi mare de lemn cu schimbul. Te prindea seara si ne adunam pe langa foc de credeai ca suntem in tabara :d . Iarna deliciul toamnei era consumat pe o feliuta de paine , obligatoriu cu o cana de lapte cu spuma , proaspat fiert[ si muls ] .Bunicul cand mulgea vaca ne lua prin surprindere stropindu-ne cu lapte , zicea ca sa fim frumoase in obraji .Silvoita , acest magiun de prune ardelenesc fara zahar este gustos si sanatos , potrivit a fi consumat si de cei care au de furca cu glicemia .Are o consistenta ferma si poate fi folosit la prepararea prajiturilor de casa si a cornuletelor .Se prepara de obicei din prune bine coapte din soiul celor ,, Bistrite '' care se desfac usor de pe sambure si sunt foarte aromate .
A iesit atat de buna ca ma mai asteapta inca 10 kg de prune pentru a fi tranformate in delicioasa silvoita !!!
1
Silvoita nu a mai trebuit sa fie amestecata deloc , multumita otetului .Am observat ca a ramas doar o dunga mai inchisa ce indica nivelul initial al fructelor . pe viitor am sa pensulez cu ajutorul unei pensule de patiserie si peretii oalei .
2
La fierbere acest magiun scade foarte mult . Am obtinut 7 borcane de 400 gr,vreo doua le-am mancat inainte de a fi ambalate .Oricum merita , tinand cont ca prepari un desert sanatos la 2lei /borcan .
3
Pentru a evita formarea pojghitei mai uscate voi pune o bucata deasupra fructelor o bucata de hartie de copt umezita si motototlita .[truc de la Jamie Oliver , folosit sa nu se arda in partea superioara preparatele la cuptor ].