Sarmalute dietetice, de post

de _Alina_ in Mancaruri de post, 26 Noi 2012 | 8988 vizualizari

 

Cum vine postul e musai sa fac sarmale. De ce dietetice?! Ei bine pentru ca nu ingreuneaza digestia si nu imi creeaza cosmaruri :)) cum mi se intampla de la cele care contin carne. In plus sunt sanatoase (exceptand soia... care este inca controversata) pentru ca nu au nici un ingredient prajit.

 

INGREDIENTE

  • 250 g soia (eu am avut cuburi, dar puteti pune granule)
  • 200 g orez
  • 250 g morcov curatat
  • 580 g ceapa curatata
  • 600 g varza
  • 150 g ardei capia copt
  • 6 lg cu varf gris din grau
  • 3 lg pasta de tomate
  • 1 lg mix natural de legume uscate
  • 1 lgt piper negru macinat
  • 1/2 legatura marar si patrunjel
  • 40 frunze murate de sfecla
  • 60 frunze murate de vita de vie
  • sare
  • apa
  • Sos:
  • 2 lg pasta de tomate
  • 150 ml apa fierbinte
  • +
  • 2 lg ulei
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute dietetice, de post:

1. Punem soia la inmuiat in apa clocotita vreo 20 minute.

2. Spalam orezul in cateva ape si il lasam deoparte.

3. Tocam varza la robot, o scoatem intr-un vas si o amestecam cu 1 lgt sare. O lasam deoparte.

4. Bagam in robot ceapa si morcovii si le punem intr-un vas mai mare. La fel procedam si cu soia dupa ce am stors excesul de apa (daca aveti granule de soia, nu mai e nevoie sa le tocati).

5. Punem in vasul mare si varza stoarsa, ardeiul copt tocat si restul ingredientelor. Amestecam bine.

6. Intindem frunza de sfecla/ de vita/ de varza pe palma, punem o lingura de compozitie in marginea dinspre interiorul palmei a frunzei, impaturim capetele astfel incat sa acoperim compozitia. Rulam apoi spre varful palmei formand un cilindru. La final apasam cu grija capetele.

7. Punem sarmalutele intr-un vas de lut, astfel incat sa nu exsite spatiu prea mare intre ele. Completam cu apa calduta cat sa le cuprinda, punem apoi o frunza si capacul deasupra si introducem in cuptorul preincalzit 1.30 - 2.30 min la 190°C.

8. Inainte cu 30 de minute de a le scoate din cuptor punem sosul peste ele. Verficati daca e fiarta compozitia. Dupa ce le scoatem din cuptor punem 1-2 lg de ulei.

Servim cu mamaliga fierbinte!

 Pofta Buna!

 ATENTIE!!!

 Puneti sarmalutele doar pana la 3/4 din inaltimea vasului, pentru ca ele vor creste in timpul fierberii.

 

 

 

 

 

TIPS-URI

1

Timpul de fierbere este mai scurt daca le puneti pe aragaz.

2

Daca le puneti direct pe flacara, puneti in fundul oalei (inainte de a pune sarmalele) o farfurie, sau cotoare de marar uscat si fierbeti-le la foc potrivit. Deasupra puneti frunze de varza, sau de vie si o farfurie cu fata in jos.

3

Puteti pune si 200-300 g varza murata in compozitie.

4

De asemenea puteti pune 1-2 lg malai.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute dietetice, de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (19)

_Alina_ 1

27.11.2012, 09:57

Va multumesc! &
Sunt foarte bune intr-adevar!

Sim0na 1

27.11.2012, 19:37

N-am facut niciodata sarmalute cu soia.. am eu o reticenta Dar tare-mi plac sarmalutele de post, si cred ca-s foarte bune si cu soia

_Alina_ 1

28.11.2012, 08:50

Sunt extraordinar de bune si cu si fara soia. Mama le face fara si sunt dementiale... Nu mi-au iesit niciodata ca ale ei

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Panacris

1798 puncte

Rocsi

1315 puncte

mirela0911

1000 puncte

 Adi

300 puncte

RODIMUR

239 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sarmalute de post in frunze de loboda