Pregatim compozitia
Intr-un bol, punem carnea tocata, ceapa tocata marunt, orezul, sarea si piperul.
Amestecam bine pana la omogenizare.
Curatam bine capataniile de varza si desfacem foile, pana raman cele foarte mici.
De pe spatele frunzelor desfacite taiem partea din cotor care e mai groasa.
Partea ramasa din capatana, adica frunzele cele mici, le tocam marunt.
Ungem o cratita cu untura de porc.
Pe partea de jos punem un strat de " taietura " (varza tocata marunt), carnea afumata, cimbru si marar.
Infasuram sarmalute si le asezam frumos in oala, nu prea inghesuite deoarece ele au nevoie de spatiu pentru fierbere.
Asezam un strat de sarmalute, "taietura", cimbru si marar, tot asa pana terminam ingredientele.
Deasupra adaugam bulionul.
Umplem cratita cu apa, astfel incat sa acopere compozitia.
Lasam la foc moderat aproximativ 90 minute.
Apasam din cand in cand sarmalutele in jos cu o lingura de lemn si scuturam putin de cratita de la manere pentru a evita arderea celor de jos.
1
se pot servi cu smantana sau iaurt
2
sunt foarte gustoase daca sunt fierte jumatate din timp pe aragaz, dupa care sunt bagate la cuptor.