,,Bunatati pentru Craciun''
Nu putea sa treaca Craciunul fara delicioasele sarmalute cu varza murata si afumatura! :X
Varza murata se desface si se tine in apa rece. Daca varza este foarte sarata si acra, ii schimbam apa de mai multe ori.
Cu ajutorul cutitului taiem nervurile si cotoarele lasaind parte fina a frunzei de varza, adica partea subtire.... pentru a se rula usor pe umplutura de carne si bineteles pentru a avea sarmale frumoase.
Resturile de la varza, cotoare si nervuri se toaca marunt si se pun la fundul oalei si deasupra peste sarmale.
Ceapa se curata si se tine in apa cam 30 minute, dupa care se toaca marunt si se pune la calit in ulei ( inmuiat, nu prajit, pana devine translucida) adaugam o lingura cu varf de pasta de rosii amestecam si tragem cratita de pe foc si lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit ceapa se amesteca cu carne, orezul, condimentele pentru sarmale si lasam sa se imprieteneasca aromele 20-30 minute.
Foile de varza am incercat sa le portionez cat mai egale, luam o frunza de varza portionata si punem o lingura de umplutura de carne, o facem sul, nu strangem tare, iar capetele le bagam inauntru cu ajutorul degetelor cu atentie sa nu se rupa si asezam sarmalele formate in oala in care am pus o parte din varza tocata marunt. Continuam cu un rand de sarmale iar peste adaugam cateva bucati de costita, kaizer, carnati de casa afumate si iar un rand de sarmale si iar afumatura iar deasupra ultimul rand de sarmale si revenim cu varza tocata marunt .
Intr-un bol am pus apa si o lingura de paste de tomate si am turnat lichidul peste sarmale pana le-am acoperit si le-am lasat la foc mic, au fiert timp de 4-5 ore pana frunza a fost patrunsa bine.
Sunt foarte bune cu smantana si mamaliguta calda!
Pofta buna!
1
daca nu aveti condimente pentru sarmale puteti folosi piper, boia dulce, cimbru, sare
2
folositi o oala mai mare sa aiba loc sa fiarba sarmalele, la fiert ele se umfla si e posibil sa va dea in foc daca oala e mica si o umpleti pana sus
3
da, dureaza mult pana se fac deorece sarmalele la foc mic sunt foarte gustoase, daca vreti puteti sa le puneti si la cuptor
4
puteti folosi carne porc -vita sau cum va place voua