Varza murata se clateste cu apa rece (pentru a mai reduce din sare si acreala) si se pregatesc foile pentru umplut.
Cepele se toaca si se calesc in foarte putin ulei pana devin putin aurii, apoi se adauga orezul si o jumatate de cana de apa. Amestecam mereu pentru a nu se lipi orezul. Cand a scazut toata apa pe care am pus-o (cca 2-3 min) adaugam cele doua linguri de suc de rosii. Acest amestec se pune peste carnea tocata, se omogenizeaza bine, se potriveste de sare, piper si cimbru. Foile de varza se umplu si se ruleaza cu acest amestec.
Intr-o cratita mai larga, unsa cu putin ulei, se toaca putina varza murata si se aseaza un strat subtire. Se pun sarmalele, una cate una, intercaland cu cate o bucatica de carne afumata si cu cate un carnat. Sarmalele se acopera cu un alt strat subtire de varza taiata marunt si se adauga zeama de la varza murata (daca nu este prea sarata si prea acra) sau apa. Se acopera vazul cu folie de aluminiu sau cu un capac si se da la foc mediu, iar dupa ce a inceput sa fiarba, se lasa focul la minim.
Se fierb asa cam 2 ore, adaugand atunci cand este nevoie apa si miscand cratita stanga-dreapta pentru a nu se lipi varza de pe fundul cratitei. Se amesteca 2-3 linguri de bulion cu putina apa si se toarna deasupra sarmalelor (sau o jumatate de cana de suc de rosii). Se mai lasa sa fiarba la foc mic, fara capac, inca 30 min., apoi se opreste focul.
Se servesc cu mamaliguta calda, ardei iute si putina smantana/iaurt. Pofta buna!