Sarmale in foi de varza

de Ina in Mancaruri cu carne, 11 Ian 2011 | 7950 vizualizari

 

Pentru ca de Craciun am mancat de la soacra-mea, de data asta mi-am facut eu : preparate la cuptor, in vas de lut acoperit si cu mult kaizer afumat ;)

 

INGREDIENTE

  • doua verze murate,  potrivit de mari
  • 900 g. carne tocata, amestec  porc  cu vita
  • 1 ceasca cu orez
  • 4 oua
  • 2-3 cepe
  • 1 morcov
  • bulion/ pasta tomate
  • patrunjel verde
  • cimbru
  • marar
  • piper
  • sare
  • kaizer sau costita afumata  ( 350 g )
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale in foi de varza:

Ceapa si morcovul tocate marunt se calesc in putin ulei pana devin aurii. Adaugam o ceasca cu apa , 3-4 linguri cu  pasta de tomate  si  amestecam  totul bine. Lasam sa mai dea 2 clocote si oprim focul.

Intr-un vas  mai mare punem carnea, adaugam  o parte din ceapa calita ( cealalta parte o vom imprastia printre sarmalute , cand le asezam in vasul de lut ), orezul spalat  si  scurs de apa,  sare, piper, cimbru, patrunjel si  4 oua. Mai putem adauga putina pasta de tomate. Amestecam  totul , iar din carnea astfel preparata formam sarmalutele.

Desfacem frunzele de varza ( sa fie varza de foi, nu cotoroasa ) si le stoarcem bine de zeama.  Luam cu mana putina carne pe care o plasam  in partea  cu nervuri mai mari , astfel incat cand rulam sa terminam cu partea cea mai fina a foii de varza.        Impaturim frunza ca in imaginile prezentate mai jos ( sau cum crede fiecare ca e mai bine….)

Tinem oala de lut in apa,  cca o ora inainte de a o folosi la gatit.  Cand sarmalele sunt formate, scurgem apa si ungem oala bine cu grasime .

Varza care ne ramane o tocam marunt si  cu ea presaram fundul vasului, pentru a nu se lipi la fiert sarmalele. Deasemeni, pe varza tocata mai punem si cateva linguri cu ceapa calita  si pasta de tomate.

Sarmalutele se aseaza in oala in mod concentric, in straturi successive,  strecurand printre straturi si bucati de kaizer afumat si prajit. Terminam cu un strat de varza tocata si kaizer peste care mai punem 2-3 linguri cu sos tomat.

Turnam o ceasca cu apa, acoperim vasul si dam la cuptor pentru cca 60 - 80 minute.

Servim fierbinte, cu smantana , ardei iute si mamaliguta.

TIPS-URI

1

daca varza e suficient de sarata, nu puneti in carne sare multa, intrucat e posibil sa va iasa prea sarate.

2

Cauta ca varza sa fie cu foaie fina, nu cotoroasa. Sarmalele vor fi mai aspectuoase si se vor fierbe mai repede.

3

Sarmalele sunt mai gustoase daca se foloseste carne mai grasa, sa aiba mai mult porc decat vita...

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in foi de varza" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Sarmale