Prima oara cand am vazut reteta asta a fost la cei de la Crama Haiducilor. Mi-a placut ideea tare mult si am zis ca este o reteta buna pentru atunci cand ai musafiri la masa. Eu i-am avut invitati pe parintii nostri si am zis ca este momentul sa incerc reteta. Am mai dat o cautare pe net pentru a avea mai multe informatii despre reteta si m-am apucat de treaba. Reteta este minunata si este numai buna pentru atunci cand aveti mai multi musafiri invitati. Am cautat in piata un dovleac frumos care sa nu fie nici prea mare(sa incapa in cuptor), pentru ca am vazut si dovleci imensi, dar care sa nu fie nici prea mic si sa intre suficiente sarmale. Am optat pentru sarmale in foi de varza murata cu carne de porc si sarmale in foi de vita de vie din carne de vitel(pentru cei ca mine, care sunt la regim si nu mananca carne de porc)
La dovleac aveti ceva de muncit si va trebuie ceva muschi, avand in vedere ca dovleacul este destul de greu...asa ca am cerut ajutorul sotului, care la pregatit dupa indicatiile mele:)) Spalati bine dovleacul pe exterior cu apa, apoi il uscati cu prosop curat de bucatarie. Se taie un capac si se scot semintele din dovleac. Grosimea dovleacului meu a fost de 7 cm...mie mi s-a parunt prea gros asa ca am mai "curatat" cu o lingura sau o alta unealta usor ascutita, din peretii dovleacului, pana am ajuns la grosimea de 5 cm. Aveti grija sa nu gauriti dovleacul, iar resturile ramase de la dovleac nu le aruncati, se pot folosii la o placinta, de exemplu, sau orice altceva doriti.
Pentru umplutura: ceapa am curatat-o si am taiata-o marunt. Am calit usor ceapa in uleiul incins. Am adaugat orezul spalat in mai multe ape, cimbrul uscat, pasta de tomate, sare si piper. Am lasat pe foc compozitia pentru inca 2-3 minute.
Carnurile au fost pregatite de cu o zi dinainte, adica carnea de porc cu putina grasime(puteti sa adaugati si mai multa, depinde cum va place) se trece prin masina de tocat, iar carnea de vitel se curata de eventualele nervuri si se toaca si aceasta. Se pun in castroane separate carnurile.
Peste carnea de porc se pune putin mai mult de jumatate din prajeala pregatita, iar in cea de vitel se pune restul. Se amesteca bine compozitiile si se adauga putina apa calda(aproximativ 1 cescuta) pentru ca sarmalele sa nu devina tari. Cu compozitia de carne de porc se umplu foile de varza murata si se fac sarmale, iar din carnea de vitel se umplu foile de vita de vie si se impacheteaza sarmalele. Pentru ca nu am avut o oala asa de mare in care sa-mi incapa toate sarmalele, le-am fiert separat. ATENTIE, sarmalele le-am fiert doar pe jumatate, dupa ce au inceput sa dea in clocot le-am mai lasat sa fiarba 20-30 minute. Le-am lasat sa se raceasca atat cat sa nu ma arda la maini, apoi am transferat sarmalele in "oala" dovleac. Pe fundul dovleacului am pus crengute de cimbru uscat si marar, iar sarmalele le-am intercalat pe cele cu varza si vita de vie. Am turnat vinul peste sarmale si am pus capacul dovleacului. Dovleacul cu sarmale l-am pus in tava mare de la aragaz, am dat tava cu dovlec la cuptorul incins la 160 grade pentru 2,5-3 ore.
Pentru servit am facut o mamaliga pe care am turnat-o intr-o tava unsa cu putin ulei. Cand mamaliga s-a mai racit si s-a intarit am decupat din mamaliga cu o forma rotunda bucati, pe care le-am prajit intr-o tigaie gril unsa cu putin ulei. Serviti cu smantana, ardei iute si neaparat cate o bucata generoasa de dovlec copt. Sa va fie de bine!!
1
adaugati dupa preferinte printre sarmale slanina, sunculita ajumata, carnati...
2
nu mi-au intrat chiar toate sarmalele pe care le-am facut in dovleac
3
au iesit multe sarmale...eu am estimat cam pentru 18-20 de persoane
4
avand in vedere ca este mult de lucru, este bine sa pregatiti doleacul si sarmalele cu o zi inainte si sa le fierbeti in dovleac in ziua urmatoare cand le serviti