Sarmalele sunt pentru mine o reteta de suflet. In momente de bucurie la hramuri sau de tristete la praznice, erau sarmale. Au gust de copilarie si aroma de dor de casa iar anul acesta au fost si mai bune pentru ca le-am impartit. Le-am impartit cu cineva care este mai putin norocos decat mine, cineva care nu are nimic dar care este roman, un roman pierdut printre straini, un roman ca si mine. Oriunde am fi, vom pastra mereu traditiile care de multe ori se traduc prin bucatele pe care le punem pe masa, acelea invatate de la mama si de la bunica.
“reteta romaneasca”
Ceapa se taie marunt iar morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mici apoi se calesc impreuna cu jumatate din cantitatea de ulei si pasta de rosii dar fara a se rumeni.
Peste orez se toarna apa firbinte si se lasa 5 minute, apoi se scurge bine.
Intr-un castron se pune amestecul de ceapa si morcov (dupa ce s-a racorit), orezul, carnea, uleiul, grisul, ouale, patrunjel tocat dupa gust, sare si piper apoi se amesteca cu mana pana se omogenizeaza.
Se pune o oala cu apa pe foc unde se oparesc frunzele de varza spalate pe rand, atat cat sa se inmoaie putin pentru a se putea rula mai bine.
Partea mai tare din mijlocul frunzelor se taie si se pastreaza apoi restul de frunza, se foloseste pentru a rula sarmalele. Se ia o jumatate de frunza, apoi se asaza o lingura din compozitie pe unul din capete si se ruleaza avand grija sa se aduca laturile spre interior pentru a nu se desface la fiert.
Se asaza pe fundul vasului de lut cotorii frunzelor, apoi sarmalele fara a lasa prea mult spatiu intre ele. Bulionul se amesteca cu mararul uscat, 2 linguri de ulei, sare si cca. 400 ml de apa apoi se toarna peste sarmale, daca mai este nevoie se mai completeaza cu apa atat cat sa acopere sarmalele. Se pune capacul si se da la cuptor pentru cca 2 ore. Dupa vreo ora si jumatate se verifica daca sunt fierte si daca au inca multa zeama se ia capacul si se mai lasa putin ca sa se evapore.
Sunt foarte bune atat calde cat si reci.
1
Se poate folosi marar proaspat tocat in compozitie iar astfel il putem omite pe cel uscat.
2
Cel mai bine este sa punem vasul de lut pe treapta cea de jos a cuptorului
3
In lipsa unui vas de lut se pot fierbe si ies la fel de bune si intr-o oala pe aragaz. Pentru a fi siguri ca nu se vor rumeni putem pune o farfurie cu fata in jos pe fundul oalei, apoi cotorii si sarmalele peste.
4
Facute in oala pe aragaz reduce aproape la jumatate timpul de fierbere.