Pateurile samosa sunt foarte populare in India, consumate in mod traditional ca simple gustari. De obicei sunt prajite in baie de ulei, dar pot fi pregatite si la cuptor, daca sunt stropite cu o cantitate generoasa de unt topi. Pateurile samosa au diverse umpluturi, clasicul amestec de legume cu carne de miel, mazare si cartofi, dar varianta cu naut e de departe cea mai delicioasa.
Pentru a face aluatul, amestecati intr-un bol faina cu praful de copt, sarea de mare, untul topit si 5 linguri de apa calda. Amestecati si framantati pana ce aluatul devine elastic si ferm. Framantati-l 5-10 minute pana devine omogen si nu se mai desface in fasii. Adaugati apa calda daca este prea uscat. Inveliti-l in folie alimentara si lasati-l sa se odihneasca la loc racoros, in bucatarie, macar 30 minute.
Intre timp ne ocupam de umplutura. Incingeti niste ulei intr-un wok. Adaugati boiaua iute, garam masala, chimenul si curcuma si lasati-le fix 30 sec. amestecand continuu. Adaugati ceapa tocata, usutoruil curatat si zdrobit, ardeiul iute curata si tocat, pudra de ghimbir si lasati la foc inabusit pana ce ceapa devine aurie si se inmoaie si mirodeniile emana un miros deosebit. Puneti apoi nautul, mazarea apa si sarea. Lasati la fiert pana ce scade toata zeama, amestecand din cand in cand. Puneti apoi umplutura intr-un bol si lasati la racit.
Procedura transformarii aluatului in minunatele pateuri samosa este relativ simpla. Luati aluatul si impartiti-l in 7 bucati egale. Formati cate o biluta din fiecare bucatica de aluat. Rulati-o pe suprafata de lucur tapetata cu faina, pana ce obtineti un cerc cu diametrul de aproximativ 10-12 cm. Taiati fiecare cerc pe jumatate, obtinana doua semicercuri. Luati cate un semicerc, umeziti marginile cu un penson inmuiat in apa rece, apoi indoiti semicercul si uniti marginile taiate astfel incat sa obtineti un con.
Lipiti marginile umede si deschideti conul pe care il veti umple cu o lingurita cu cate putina compozitie de naut. Apasati apoi marginile umede pentru a inchide conul si asezati-l pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Repetati intreaga procedura pana ce terminati tot aluatul si toata umplutura.
Incingeti un strat de ulei de vreo 6-7 cm intr-o cratita adanca, cu fundul gros. Prajiti pateurile de samosa in baie de ulei pana ce se rumenesc si devin usor crocante.
Serviti-le calde sau fierbinti. Delicios....
Pofta buna