Salsa, traditional este un sos din bucataria mexicana. Sunt foarte multe retete de salsa, combinatii de legume cu sau fara fructe. O veti intalni atat ca si sos dar si salata. Sosul salsa se intalneste cel mai des servit cu nachos, tortillas sau quesadillas, iar salata cu diferite fripturi la gratar sau peste. In alta reteta probata de mine am folosit mango, combinatia de salata cu mango si peste este greu de descris. Ce este esential la salsa sunt rosiile, ardeiul iute si coriandrul(in cazul nostrum poate sa fie si patrunjel).
Se spala legumele si se sterg cu un stergar de bucatarie. Se taie rosiile cubulete, la fel si ardeiul capia, ceapa verde taiata rondele, ardeiul iute taiat marunt(eu am folosit doar jumatate de ardei de la care am inlaturat semintele si nervurile). Adaugati sare si piper proaspat rasnit, amestecati si lasati 2-3 minute deoparte, Adaugati boabele de porumb dulce din conserva, uleiul, zeama de lamaie, tocati patrunjelul si coriandrul marunt, Amestecati toate ingredientele, gustati si asezonati daca mai este cazul. Daca va place foarte picant mai adaugati ardei iute. Dati castronul pentru 10 minute la frigider.
Capsunele le-am spalat, le-am indepartat coditele si le-am taiat in jumatati pe cele mai mici si in sferturi pe cele mai mari. Am presarat putina sare roz, le-am amestecat usor si le-am lasat deoparte pentru 5 minute.
Crevetii au fost pusi cu o ora inainte intr-o strecuratoare. I-am clatit cu putina apa rece, apoi i-am tamponat cu prosoapte de hartie. Intr-o tigaie am pus putin ulei si unt. Cand sau incins am adaugat cateii de usturoi curatati si crenguta de tarhon. Am lasat pe foc mic 1 minut. Am adaugat crevetii am crescut flacara de la mic inspre mediu si am prajit crevetii 2 minute pe o parte si pe cealalta, pana au devenit rozalii. I-am stropit cu zeama de lamie si asta e tot…
Dupa ce salata a stat la frigider 10-15 minute, se adauga capsunele, se amesteca usor si se mai lasa inca 5 minute salata la frigider pentru a se intrepatrunde aromele.
Am ales pahare/cupe pentru montaj. Culorile din salata trebuie sa ne bucure ochiul… Pe margine am montat crevetii, felii de lamaie. Sa degustam, sa savuram si sa ne bucuram!!!
1
Se pudreaza capsunele cu putina sare pentru a le intensifica aroma. Se pot consuma pe bagheta prajita cu branza de capra...
2
In loc de rosiile prunisoara puteti sa folositi rosii de gradina sau rosiile de care dispuneti
3
Ceapa verde se inlocuieste cu ceapa rosie(fiind de sezon eu am folosit ceapa verde)