Imi plac salatele pe baza de cartofi foarte mult, pentru ca sunt versatile, usor de facut, satioase si gustoase.
Spalam cartofii foarte bine si ii punem la fiert in apa cat sa-i acopere, cu putina sare, la foc mediu.
Separat, fierbem ouale (10 minute). Curatam si le taiem felii la final, cand vom orna salata.
Dupa ce au fiert cartofii (maxim 30 de minute), ii scurgem de apa si ii lasam acoperiti. Pregatim restul ingredientelor.
Desaram maslinele (daca sunt sarate). Intr-o craticioara punem putina apa la incalzit si introducem maslinele pentru cateva minute; inlocuim apa de mai multe ori pentru a scapa de gustul foarte sarat.
Curatam si tocam marunt cepele, le frecam cu putina sare si ulei sa iasa iuteala din ele.
Maslinele le putem lasa intregi, fara samburi sau taia feliute. Le adaugam peste ceapa tocata.
Gogosarii ii taiam bucati sau fasii.
Amestecam ingredientele.
Curatam cartofii, ii taiem cubulete si ii adaugam peste celelalte ingrediente. Amestecam, condimentam dupa gust, adaugam ulei daca mai este nevoie, zeama de lamaie si servim salata ornata cu felii de ou.
1
Puteti adauga maioneza, ceapa verde, rosii proaspete, ardei copti, cascaval, masline verzi, bucati de peste afumat, ton in ulei, rosii uscate in ulei, verdeata etc. Posibilitatile de combinare sunt nenumarate.
2
Pentru salate cel mai bine se preteaza cartoful alb datorita texturii fainoase.