Am făcut astăzi o salată foarte bună, cu legume puse din toamnă la conservat, în congelator. În afară de salata de vinete cu maioneză, care-mi place mai mult, cred că aceasta este cea mai bună dintre salatele care conțin vinete.
Dacă legumele nu sunt gata coapte și curățate, timpul de preparare se mărește, față de cel indicat aici în rețetă.
Legumele se scot de cu seară din congelator și se lasă să se dezghețe peste noapte, în strecurători, pentru ca zeama produsă prin dezghețare să se scurgă.
Vânăta se toacă mărunt (de preferat cu un tocător din lemn, sau din plastic, nu din metal) și se pune în bolul în care se va face salata.
Ardeii capia, dacă s-au scurs bine de zeamă, se taie fin și se pun peste vinete, în bol.
Se curăță, se spală și se taie mărunt atât ceapa roșie, cât și cățeii de usturoi, după care se adaugă la legumele tocate mărunt.
Se adaugă și condimentele: sarea, piperul și muștarul, după care se încorporează, puțin câte puțin uleiul, amestecând bine, pentru omogenizare.
Se poate servi imediat, cu pâine prăjită și eventual cu roșii.
1
Scoateți din timp din congelator, legumele gata preparate.
2
Lăsați legumele să se scurgă de zeamă, înainte de a le toca.
3
Folosiți un tocător din lemn, sau din plastic, nu din metal.
4
Folosiți muștar clasic (nu dulce, nici iute).
5
Dozați condimentele după gustul dumneavoastră.