Mama obisnuia sa puna lapte praf in salata de vinete, atunci cand acestea erau mai inchise la culoare. Ale mele au fost destul de albe, dar am vrut sa-mi amintesc de gustul salatei cu lapte praf.
Am copt vinetele, le-am curatat de coaja, le-am trecut prin jet de apa rece si le-am lasat la scurs intr-o sita.
Intre timp am facut maioneza. Am separat galbenusul de albus si l-am pus in bolul de lucru.
Am curatat usturoiul, l-am pisat bine cu putina sare si l-am pus in bol alaturi de galbenus. Am adaugat o lingurita de mustar si am omogenizat totul. Am inceput sa picur ulei frecand continuu si asezonand cu sare pe parcurs.
Cand vinetele s-au racit si scurs, le-am tocat impreuna cu ceapa maruntita pe o planseta folosind tocatorul de vinete din lemn. Le-am pus intr-un vas si am inceput sa le frec cu putina sare, putin ulei si laptele praf pus putin cate putin. Am adaugat maioneza si am ornat cu cateva felii de rosii.