Astazi 11 februarie este Ziua naţională a Republicii Islamice Iran.
Iran (persană: ايران), oficial Republica Islamică Iran, și până la 1935 cunoscută internațional ca Persia, este o țară în Asia de Sud-Vest, situată între coasta de nord-est al Golfului Persic și coasta sudică a Mării Caspice. Numele „Iran” este un înrudit cu cuvântul „arian"” și înseamnă „teren de aur”.
Retetele persane variaza in ingrediente si moduri de preparare, de la gustul dulce, la foarte acru si picant. Cele mai multe feluri de mancare au la baza orezul, care este servit alaturi de diferite preparate din carne, verdeturi si legume. Sofranul si scortisoara dau savoare felurilor de mancare. Este o bucatarie sanatoasa, si prietenoasa cu vegetarienii, carnea fiind usor de indepartat din alimentatie.
In traditia persana, oaspetii sunt serviti cu ceai si fructe, de obicei inainte de masa. Acestea sunt servite pe farfurii mici, cu tacamuri speciale. Fructele servite sunt de cele mai multe ori: portocale, mere, castraveti mici iranieni (cunoscuti sub numele de khiyar), rodii, pere, banane, cirese, ine, struguri, piersici, mandarine si orice fel de fruct, in functie si de sezon.
Boluri de pepene galben, pepene verde, pepene iranian kharboozeh, bineinteles curatate de coaja si taiate cuburi mari, ajil, tokhmeh si alte gustari pot fi de asemenea servite.
Deserturile servite la petreceri (mehmooni) sunt variate: prajituri, krem karamel (crema de zahar ars), jeleuri (jelle) sau diferite dulciuri cu ceai.
Inedit despre bucataria iraniana:
- Caviarul reprezinta unul dintre cele mai exportate alimente derivate din peste exportate, insa iranienii nu sunt innebuniti dupa asa ceva.
- Daca ajungeti in Iran, incercati sa nu intrati decat o singura data intr-un restaurant, fiindca se servesc putine feluri, adica doar orez si carne; ca sa gustati festinul iranian, e bine sa faceti rost de o invitatie in casa unui localnic.
Cateva dintre etichetele unei mese traditionale:
1. trebuie sa nu stati langa un reprezentant al sexului opus;
2. cand vi se ofera indemnuri de a mai bea si de a mai manca, trebuie sa refuzati cel putin o data si de-abia dupa aceea sa acceptati;
3. daca nu sunt ustensile, folositi doar mana dreapta;
4. la finalul mesei lasati un pic de mancare in farfurie, semn de apreciere pentru gazda care si-a facut datoria de a oferi mancare indestulatoare.
Va prezint o reteta iraniana de salata de vinete pe baza de iaurt, care se foloseste ca acompaniament la gratare, dar care se poate manca si numai cu lipii.
Cuptorul se preincalzeste la 200°C.
Vinetele se inteapa, de cateva ori cu furculita, inainte de a le introduce la cuptor.
Se pun vinetele pe o tava si se lasa sa se coaca cam 45-50 de minute.
Se intorc din cand in cand sa se rumeneasca pe toate fetele.
Se scot din cuptor,se curata de coaja si se lasa la scurs.
Se toaca marunt vinetele.
Se adauga usturoiul pisat, iaurtul, nucile tocate, sare si piper. Se amesteca.
Se decoreaza cu nuci si se da la rece.Este o salata usoara si racoritoare de vara.
Se serveste dupa dorinta, tartine, cu lipii, cu salata de rosii sau de ardei copti, ca garnitura de carne....
Pofta Buna!!!
1
a se toca cu un cutit din lemn sau in silicon