Baba ganoush este un aeritiv foarte apreciat in tarile arabe, iar gustul deosebit este dat de pasta tahini din compozitie.
Este o salata de vinete foarte usor de preparat si foarte gustoasa. Este perfecta pentru micul dejun sau pentru aperitive, wow si chiar acum cand scriu reteta ma gandesc la niste rosii umplute cu aceasta minunata salata.
Eu nu am cumparat pasta tahini, am facut-o eu pentru ca mi se pare o variant mai buna si mai ieftina. Am folosit 150 g seminte de susan, praf de sare, 2 linguri ulei susan/masline/floarea soarelui si cu ajutorul unui blender vertical obtinem pasta. Se pastreaza in frigider intr-un borcan cu capac.
Am gasit pe net o multime de reteta de baba ghanous, dar eu am optat pentru una simpla, cu minim de ingrediente.
Vinetele le spalam, le uscam si le coacem pe gratar, in cuptor sau pe o plita pe aragaz fiecare dupa cum poate.
Le curatam de coaja si si le punem la scurs pe o suprafata inclinata .
Pana vinetele se racesc curatam ceapa si o razuim marunt sau o taiem. In doua linguri de ulei incins calim ceapa si o lasam la racit.
Pentru ca am vrut sa am ceva crocant in salata am taiat cubulete un ardei galben.
Vinetele reci le tocam fin si le punem intr-un bol. Adaugam pasta tahini, sare, piper, ceapa calita si ardeiul taiat cubulete .
Omogenizam si dam la rece, unde ar fi bine sa stea cam 2 ore.
Serviti cu paine prajita, lipie, salata de rosii sau cu orice altceva va place.
1
adaugati usturoi, patrunjel verde, zeama de lamaie