Salata de țelină este una din cele mai bune și mai sănătoase salate, care se face foarte repede. Ea se poate consuma ca atare, fără maioneză, în zile de post, dar cu maioneză, salata de țelină este și mai bună.
Se face o maioneză dintr-un gălbenuș de ou fiert tare, amestecat cu o linguriță de muștar clasic, după care uleiul se încorporează puțin câte puțin, până rezultă o maioneză densă și legată bine.
Legumele se spală și se dau pe răzătoarea fină. Mărul se curăță de coajă și se dă pe răzătoarea mare, după care se amestecă imediat cu țelina și morcovul. Se adaugă ulei de măsline și apoi maioneza, amestecându-se bine, pentru uniformizare. Se consumă imediat.
Salata se poate face/mânca și în zilele de post, fără maioneză.
1
Mărul se dă pe răzătoarea mare, la urmă, ca să nu se înnegrească.
2
Dacă mărul nu este suficient de acrișor, se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie.
3
Salata se consumă imediat, pentru că dacă stă mai mult timp, se închide la culoare. De aceea e bine să se prepare salată doar pentru o singură masă.