Se mai numeste si aiurda, usturoita, usturoi salbatic, usturoi de padure ori usturoiul ursului.
Principala proprietate a leurdei este aceea de a curata organismul. De la stomac si intestine, la ficat si vezica biliara, la vasele sanguine, la sângele nostru în general, leurda este "detergentul" corpului uman. Este pacat sa nu profitam în fiecare primavara de virtutile acestei plante, urmând o cura de 4-6 saptamâni.
Spalam sub jet de apa rece frunzele de leurda, le rupem cozile, apoi le taiem nu foarte marunt, in fasii de 3-4 cm, dupa care stropim funzele taiate cu zeama de lamaie si punem sare dupa gust.
Se poate servii simpla sau alaturi de felul 2.
1
frunzele proaspete se consuma primavara, intr-o cura de 3-4 saptamani, fiind amestecata cu diferite preparate culinare: salate de cruditati, supe, ciorbe, piure (in asociere cu urzica vie), galuste, chiftele, perisoare, cartofi, tocane cu carne, avand atat rol decorativ cat si condimentar foarte gustos, in locul usturoiului;
2
taiate marunt, frunzele se consuma ca aperitiv in amestec cu frunze de patrunjel verde; se pun pe felia de paine cu unt, margarina, branza sau cascaval ras, adaugand cimbrisor, boia de ardei si piper macinat;
3
salata din frunze proaspete, consumata inainte de mesele principale pe tot sezonul de primavara, are un rol evident in oprirea procesului de imbatranire;
4
in stare uscata, frunzele se presara pe diferite mancaruri, in amestec cu patrunjel si ceapa, avand efect de condiment deosebit de gustos.