Ne plac salatele acestea mai fresh din legume și sosuri cu usturoi si le preparam, in general in zilele toride de vara.
Dar merg oricand ca gustari sau aperitive.
Spalam bine dovlecelul, ii indepartam cotorul si il dam pe razatoarea mare.
Nu este nevoie sa curatam coaja decat daca este deteriorata, sau daca dovlecelul este mai matur. Daca este matur, trebuie sa-i indepartam si semintele.
Noi am avut un dovlecel crud.
Presaram sare si piper peste razatura de dovlecel si o punem intr-o tigaie unsa cu putin ulei.
Punem tigaia la foc incet, o acoperim cu un capac si lasam dovlecelul sa se inabuse 2-3 minute, cat sa se patrunda usor si sa nu ramana crud.
Transferam razatura de dovlecel intr-o sita si o lasam la scurs.
Intre timp, tocam mararul marunt, curatam usturoiul si il dam pe razatoare.
Cand razatura de dovlecel este scursa si racita, o amestecam usor cu maioneza, iaurtul, mararul tocat si usturoiul razuit.
Mai adaugam, daca este cazul, sare si piper si dam salata de dovlecel la rece, intr-un vas cu capac.
Este foarte gustoasa rece de la frigider!
1
In timpul prepararii termice nu amestecam dovlecelul, pentru a nu se transforma in piure.
2
Cantitatile de iaurt, maioneza si usturoi nu sunt stas, fiecare le adauga dupa gust.