Dovleceii sunt printre preferatii papilellor noastre, asa ca preparam mai mereu cand avem ocazia, dar mai ales cand apar cei romanesti pe piata.
Am tot gatit in fel si chip, dar pentru aceasta reteta trebuie sa subliniez ca m-am inspirat 90% din reteta lui Julie.
Am curatat dovleceii de coaja si i-am taiat cubulete. Intr-o craticioara am pus la incins putin ulei de masline dupa care am adaudat usturoiul taiat subtire si 2 cepe mici tocate. Am invartit in ele 20-30 secunde dupa care am agaugat cubuletele de dovlecel peste care am pus putina sare, piper dar si o cescuta mica de apa.
Se fierbe totul cam 30 de min pana se face aproape o pasta, primele 10 min cu capac, iar apoi fara mestecand din cand in cand sa nu se prinda, dar la foc mic.
Din dovlecei se lasa oricum ceva apa, asa ca la sfarsit am pus compozitia intr-o sita la scurs. Am lasat pana s-a racit, apoi am adaugat frunzulitele de menta, 2-3 linguri zeama de lamaie si inca 2 cepe mici crude tocate marunt si am dat totul prin blender.
Se serveste cu paine prajita si legume proaspete.
Hai la masa! ...cine si-a adus de acasa! :)