Stiu ca vi se pare putin cam mult sa le faceti pe toate in casa...dar contrar aparentelor toate se fac foarte repede. Este o masa de post plina de arome, care mie mi-a incantat papilele gustative. Doar musafirii mei au fost cam sceptici la inceput:)) dar s-au declarat multumiti la final.
Pentru inceput, punem nautul in apa sa se umfle pentru 2 ore sau daca stiti dinainte ce vreti sa faceti folositi conserva de naut sau si mai bine puneti nautul de seara pana dimineata in apa. Nautul umflat, se spala in mai multe ape si se pune cu apa la fiert. Pentru humus trebuie sa folositi pasta tahini, pe care eu nu am gasit-o de cumparat si am facut-o in casa. Dar cum si aceasta s-a terminat, am pus 4 linguri cu seminte de susan intr-o tigaie si le-am prajit cateva minute. Le-am pus in robotul de bucatarie si le-am maruntit. Am adaugat nautul fiert si am lasat rorbotul sa-si faca treaba inca cateva minutele. Am adaugat uleiul de masline in fir subtire, zeama de lamaie , sare si piper dupa gust. Si e gata humusul...nu e greu deloc si garantez ca este extrem de bun si sanatos.
Pentru lipii: punem toate ingredientele in masina de paine in ordinea scrisa la ingrediente. Lasam aluatul la dospit pt 15-20 minute. Am impartit aluatul in bucati aproximativ egale, 6 la numar, am intins cu sucitorul in forma rotunda si am prajit lipiile intr-o tigaie in care am pus cativa stropi de ulei de masline. Se prajesc cate 2-3 minute pe o parte si pe alta.
Pentru salata: se spala toate legumele, nu se curata de coaja, vinata si dovlecelul se taie in cubulete si se prajesc la foc iute in cateva linguri de ulei de masline. Veti observa ca in timpul prajirii tot uleiul va fi absorbit, sa nu mai adaugati ulei, vanata este ca un burete, deaia prajiti totul la foc iute intr-o tigaie nonaderenta. Cat legumele se prajesc, taiati restul legumelor, le adaugati intr-un castron, apoi legumele prajite peste ele si condimentati cu sare, piper si zeama de lamaie dupa bunul plac. Serviti salata calda cu lipii si humus. Sa va fie de bine!!