Aceasta este prima reteta pe Bucatars. Sper sa va placa iar eu sper sa imi fac timp sa mai pun si altele. Tava in care am copt foaia are 30/40 cm.
Pt foaia de rulada:
Separam ouale si le presaram cu un praf de sare, atat albusurile cat si galbenusurile si lasam asa 2-3 minute. Batem apoi albusurile spuma cu jumatate din cantitalea de zahar si zaharul vanilat, pana cand bezeaua este tare (nu cade din castron daca il intoarcem cu fundul in sus). Batem apoi galbenusurile cu restul de zahar. Incorporam apoi in bezea galbenusurile, amestecand usor, de sus in jos, pt a pastra aerarea bezelei. Apoi incorporam uleiul si faina cernuta, alternativ, incepand cu faina, apoi ulei, iar faina, iar ulei, dar neaparat terminand tot cu faina. Tava se tapeteaza cu hartie de copt pe care o ungem usor cu ulei. Am luat din compozitie cam 4-5 linguri de compozitie si am amestecat intr-un castronel cu esenta de pandan(verde) pe care am pus-o apoi intr-un pos de unica folosinta caruia i-am taiat un varf subtire si am desenat coditele florilor. La fel am procedat si cu partea de petale dar am aromatizat compozitia cu cocopandan. Am introdus tava in cuptorul preincalzit la 170 grade (mediu) cam 2 -3 minute apoi am scos si am adaugat restul de compozitie peste flori, cu grija sa nu stric modelul (se poate pune tot cu posul cu dui rotund mare sau cu varf mai mare). Nivelam si dam la cuptor cam 20-25 minute. Timpul depinde si de cuptor, ideea este ca foaia sa nu se rumeneasca pt ca isi pierde elesticitatea. Chiar daca pare usor nefacuta, ea se mai coace putin pana se raceste. Se dezlipeste hartia de copt, se pune foaia pe un prosop umed si se ruleaza (daca facem rulada imediat). EU fac foaia de seara si nu mai rulez ci doar pudrez bine suprafata cu faina (pe care o inlatur a doua zi prin pensulare) si las la racit in debara.
Crema: Am batut frisca lichida impreuna cu 2 - 3 linguri de zahar, mai intai la viteza mica (1-2 min) si apoi la viteza mai mare cam 3-4 min, pana se intareste (cu grija sa nu se taie). Gelatina se hidrateaza conform instructiunilor si apoi se pune pe bain-marie pana devine lichida, ca o miere, dar cu grija sa nu fiarba caci isi pierde proprietatile. Se lasa la racorit si apoi incorporam gelatina in iaurtul usor spumat, apoi iaurtul il incorporam in frisca (iaurtul si frisca trebuie sa aiba aproximativ aceeasi temperatura). Chiar daca initial pare ca frisca s-a inmuiat, nu va speriati. Se da vasul la frigider pt 15-20 min, amestecand in crema cam la 5 minute, pana isi recapata consistenta. Nu uitati de ea, pt ca se intareste prea tare si nu o mai puteti intinde. Se desface foaia de rulada, se unge cu putin gem de fructe de padure sau cu ce doreste fiecare, apoi se intinde crema, uniform, lasand la capatul exterior 1cm fara crema, se adauga uniform in capatul interior fructele de padure (pe care le-am lasat la scurs cam 1 ora) si se incepe rularea, ajutandu-va de hartia de copt scoasa sau de prosop. Se indeparteaza eventualul surplus de crema, se strange rulada in folie alimentara si se da la rece cam 4-5 ore sau de seara pe dimineata. Foaia mea este mai inchisa la culoare pt ca am adaugat in ea restul de compozitie ramas de la decoruri, considerand ca e pacat sa irosesc esentele cu aroma de nuca prajita. Daca o vreti alba curat, nu mai adaugati compozitia colorata. Rezulta un desert gustos si racoritor. Daca nu doriti model, o puteti decora cu frisca sau nutella.
Pofta buna!
1
smantana de consum adaugata in frisca batuta, functioneaza ca un intaritor natural de frisca.
2
se poate pune si 1 plic de praf de copt in foaie, daca nu stiti sa brezati corect.