"Rogan Josh este un fel de mâncare indiană originară din regiunea Kashmir. Bucăţile de miel sunt condimentate şi pregătite într-un sos pe bază de iaurt. Cuvântul “rogan” înseamnă ulei în persană, iar “josh” inseamnă picant, fierbinte, de aici denumirea de “rogan josh” a primit în India înţelesul de “gătit în ulei incins”.
Modurile de preparare, la fel ca şi ingredientele, variază de la reţetă la reţetă, dar pentru oricare dintre ele, pleiada de condimente este esenţială. Pentru occidentali mixul de condimente poate fi înlocuit cu praf de curry, dar dacă doriţi să respectaţi reţeta întocmai, atunci trebuie să faceţi rost de nucşoară, cuişoare, ghimbir, scorţişoară, chimion, anason, şofran, chimen dulce, chilli roşu…şi asta doar pentru început." https://www.youtube.com/watch?v=p1RgI4R8VX4
Am preparat reteta la dorinta sotului meu care sunt sigura ca n-ar gustat-o daca era initiativa mea :)))
De altfel pe mama-soacra n-am reusit s-o conving sa manance. Cand a vazut ce ingrediente folosesc pentru o "tocana" m-a rugat ca ei sa nu-i opresc asa ceva si ca ar fi bine sa nu folosesc toata pulpa de miel ca sa aruncam mai putina mancare in cazul in care nici noua n-o sa ne placa =))))))
Dar... surpriza! :D
A iesit o mancare atat de buna, cu o aroma atat de placuta, incat am servit amandoi cate doua portii.
Nu pot sa descriu in cuvinte gustul, nu seamana cu nimic din ce am mancat pana acum, asa ca nu va ramane decat sa incercati sa va preparati singuri Rogan Josh :)
Pulpa de miel se taie in bucati potrivite.
Amestecam usturoiul feliat cu ghimbirul şi cu o lingură de apă obtinand o pastă fină.
Încingem uleiul într-o tigaie mare ( eu am folosit wok-ul ) la foc mediu. Adăugam boabele de piper negru, praful de nucşoară, cuişoarele, foaia de dafin şi amestecam până încep să emane mirosurile specifice.
Adăugam ceapa pe care o calim cca 10 minute, până devine aurie. Adăugam carnea de miel şi gătim timp de alte cinci minute până ce aceasta se închide la culoare, moment în care putem adauga şi pasta de usturoi şi ghimbir. Amestecam, reducem focul la mic şi lasam să se prăjească timp de cinci minute învârtind în tigaie din când în când.
Este momentul sa adaugam boiaua, seminţele de chimen, praful de curry, sarea, roşiile şi iaurtul.
Acoperim tigaia şi lăsam focul la minim. Trebuie să scadă timp de 10 minute. Adăugam 3 linguri de apă fierbinte la sos, amestecam bine şi mai lăsam pe foc timp de alte 8-10 minute până se îngroaşă.
Acum adăugam apă fierbinte cât să acopere mielul, lăsam amestecul să înceapă să fiarbă şi lasam pe foc până când carnea se patrunde usor.
In reteta originala se specifica sa garnisim cu coriandru tăiat înainte de a servi, dar eu am ales patrunjelul verde.
Am servit cu orez.
1
Faţă de reteta originala eu nu am folosit coriandu, chimion si nici nucsoara neagra si verde ( am folosit praful de nucsoara rosie din comert )
2
Pentru a obţine o textură cât mai fină a sosului am blendat rosiile impreuna cu iaurtul înainte sa le adaug in sos.