Pentru primul preparat gătit de mine cu quinoa, am ales un risotto cu boabe de fava care s-a dovedit a fi mult mai gustos decât m-am așteptat.
Quinoa se clătește de mai multe ori sub jet de apă rece.
Într-o tigaie, se încălzește uleiul și se adaugă usturoiul și ceapa. Se gătesc 1-2 minute, se adaugă sare și piper, apoi se adaugă quinoa, se dă focul la mediu spre mare și se gătește 3 minute.
Se adaugă vinul și se lasă la fiert până când acesta este absorbit complet.
Cu un polonic, se adaugă supa în tigaie, câte unul odată, amestecând după fiecare adăugire, până când lichidul este absorbit. Se continuă procesul până când quinoa devine cremoasă și germenii s-au spart.
Înainte ca tot lichidul să fie absorbit, se adaugă boabele de fava și se mai gătesc până la absorbirea completă a lichidului.
În ultimele 2-3 minute de gătire, se adaugă parmezanul și ierburile.
Poate fi consumat ca preparat principal sau ca garnitură.
1
Se pare că dacă qinooa nu este clătită foarte bine, aceasta va avea gust amar.
2
Boabele de fava pot fi gătite separat, la aburi pentru 5-7 minute și adăugate la final.
3
Boabele de fava pot fi înlocuite cu orice altă legumă.