Reteta de supa ceha de usturoi (Česnečka) Reteta nr.11 din top Best Soups the World este o supa ce reprezinta Cehia. Este considerata de catre cehi, un remediu antimahmureala. Desi pare la prima vedere simpla, dar care are cateva "chichite "ce trebuiesc luate in considerare si numai asa ,vei avea rezultatul optim. Daca puneti cartofii la fiert, nu va fi acelasi gust.
Se poate prepara si in varianta de post sau vegetariana .
Sursa de inspiratie: https://www.cooklikeczechs.com/cesnecka-czech-garlic-soup/
Pentru aceasta reteta este nevoie de: supa pasare, ceapa, morcovi, patrunjel, cartofi, untura, usturoi.
Eu am avut stocul facut dinainte , pe care l-am preparat astfel:
Intr-o oala se punem oasele de pasare la fiert impreuna cu apa si legumele,bouquetul garni si piperul la foc mic circa 40 minute. Eliminam orice spuma formata. Mai apoi strecouram si obtinem stocul de pasare.
Chichita nr.1 Intr-o oala adaugam untura sau uleiul dupa caz,cand s-a incalzit suficient, adaugam cartofii taiati cubulete,sotam pana cand cartofii prind usoare urme aramii.
Chichita nr.2. Adaugam usturoiul taiat si-l calim impreuna cu foaia de dafin si cartofii ,un minut.
Adaugam stocul de pasare sau dupa caz de legume si magheranul.
Lasam sa fiarba pana cand cartofii sunt moi.
Potrivim de sare si piper dupa gust.
Pofta mare!
1
Se poate servi cu crutoane sau painite uscate.
2
Se poate imbunatati cu seminte de chimen, cascaval ras ,parmezan sau in perioada postului cu tofu.
3
Pentru o aroma mai pronuntata adaugati in farfurie o lingura de mujdei de usturoi.