Prinde bine la iarna aceasta Reteta de racituri de porc.
Sunt necesare urmatoarele ingrediente: carne porc, morcovi, pastarnac, usturoi, apa.
Iata cum se prepara Reteta de racituri de porc
Mai intai, am parlit bine la aragaz, urechile, picioarele si buturelul. Am taiat apoi buturelul in doua si am folosit partea de sus.
Am curatat (razuit) bucatile cu un cutit si le-am spalat bine.
Le-am pus apoi cu apa rece pe foc sa dea 2-3 clocote, sa se opareasca. Am scurs apa, le-am mai razuit si spalat odata si le-am pus din nou la fiert in oala cu apa rece.
Am folosit o oala de 8litri
Dupa ce am luat spuma care s-a mai format, am pus morcovul, pastarnacul si 2 lingurite cu sare. Carnea va fi mai gustoasa daca isi ia din sarea pusa la fiert.
Am pus capac si am fiert la foc mic, timp de 5 ore. Dupa acest timp, cu siguranta racitura se va prinde( inchega) bine. Daca totusi vrem sa verificam, punem 2 linguri de supa intr-un castronel si dam la frigider. Dupa 15-20 minute verificam. Ar trebui sa fie inchegata.
Fiind numai din urechi, picioare si partea mai carnoasa a buturelului, nu am avut nici grasime multa deasupra.
Am scos carnea, legumele si am lasat sa se racoreasca supa. Am strans cu lingura grasimea care s-a adunat Cine vrea, poate sa foloseasca si prosoape de bucatarie de hartie pentru a absorbi grasimea complet.
Acum am curatat usturoiul, l-am zdrobit si l-am turnat in supa. Am mai pus sare si am lasat-o deoparte sa se intrepatrunda aromele,apoi m-am ocupat de carne.
Carnea s-a mai racorit si ea, am scos cu usurinta oasele, am taiat-o bucati si am asezat-o in castronele si caserole. Am turnat apoi supa strecurata printr-o sita deasa.
Am taiat din morcov cateva felii subtiri si le-am asezat deasupra, pentru decor.
Am lasat sa se raceasca bine, pe masa, apoi le-am dat la frigider pana a doua zi.
Prin moldova, gasesti gospodarii unde raciturile se servesc cu mamaliga ( o bunatate) ca mancare principala, ca antreuri la mese festive sau cum am mancat eu, cu paine proaspat prajita, drept gustare.
Pofta buna!
Vezi si reteta de Piftie de curcan