Am tot facut clasicele gomboturi cu prune in aceasta toamna, foarte bune de altfel, dar intr-o zi mi-a aparut pe retelele sociale un mic video cu aceasta reteta, gomboti la tava. Mi s-a parut interesanta si mai ales usor de facut in comparatie cu cele rotunde. Si pentru ca aveam cateva prune pe care le tot mutam dintr-un loc in altul, am zis ca e momentul sa incerc acea reteta. Zis si facut. Rezultatul..... usor de executat si foarte bun.
Pentru Reteta de gomboti cu prune la tava sunt necesare cateva ingrediente: lapte, zahar, gris, oua, unt, prune si pesmet.
Pt. crusta:
Iata cum se prepara Reteta de gomboti cu prune la tava
Se spala prunele, se rup in doua si se scot samburii. Se lasa sa se scurga.
Intr-o cratita se pune uleiul sa se incinga. Se adauga pesmetul si se lasa 1-2 minute sa se rimeneasca amestecand continuu pentru a nu se arde. Se pune zaharul si scortisoara si se ametseca bine, lasand sa se mai rumeneasca putin. Cand este gata, se trage deoparte.
Intr-u bol se amesteca bine 300 ml lapte cu grisul, esenta de vanilie si oul. Restul de lapte se pune la fiert impreuna cu zaharul. Cand incepe sa clocoteasca se toarna in fir subtire amestecaul de mai sus, amestecand continuu sa nu faca cocoloase. Se lasa sa fiarba pana atinge consistenta unei budinci de gris. La final se adauga untul si se omogenizeaza.
Intr-o tava se pune jumatate din cantitatea de pesmet, se niveleaza si se taseaza usor. Se pune apoi jumatate din cantitatea de gris si se niveleaza. Se asaza prunele cu partea interioara in jos. Se toarna restul de budinca, se niveleaza apoi deasupra se pune restul de pesmet. Se niveleaza usor si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 40 de minute.
Cand este gata, se lasa sa se raceasca apoi se poate servi.
Pofta buna!
Vezi si reteta de Galuste cu caise.
1
Zahar se poate adauga mai mult sau mai putin, in functie de gust.