Astăzi, Turcia îşi sărbătoreşte Ziua Naţională, care reprezintă Ziua proclamării Republicii (în 1923).
Republica Turcia a fost întemeiată la 29 octombrie 1923 din rămăşiţele Imperiului Otoman.
Cu ocazia acestei zile va propun o reteta traditionala turca : Rahat de casa cu menta.
Rahatul este un desert preparat in bucatariile din Turcia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Serbia, Albania, Maroc, Algeria si, cu voia dumneavoastra ultima pe lista, mult rahat se mananca si in Romania.
Legenda spune ca un sultan turc, pentru a-si rasfata sotiile si metresele, si-a pus maestrii cofetari sa gaseasca un desert unic a carui reteta, tinuta secreta, sa faca parte dintre comorile lui. Cautarile cofetarilor turci au fost incununate de rahat.
Ceva mai exacte, unele carti de istorie povestec cum pe la jumatatea secolului al XVIII-lea, a ajuns in Istanbul un ucenic de cofetar, pe nume Bekir Effendi. Instalat intr-o pravalie din centrul orasului, tanarul si-a cucerit repede clientela datorita noului desert pe care il vindea.
Femeile le ofereau rahat iubitilor lor, desertul devenind un fel de dovada de dragoste in cuplu, dupa cum o demonstreaza si textele cantecelor turcesti din epoca. Bekir a ajuns, din succes in succes, sa fie chiar cofetarul sef din bucatariile Inaltei Porti.
Un secol mai tarziu, rahatul ajunge si in Europa Occidentala. Actuala reteta, raspandita tot in secolul al XIX-lea, este cea a lui Bekir.Rahatul este denumit in limba turca lokum, din denumirea araba "rahat al-hulkum", iar in greaca se cheama "loukumia".
Lokum ar putea proveni din turcescul "lokma" care inseamna "bucata, muscatura, inghititura".Rahat semnifica in limba turca "impacare, multumire", astfel ca "rahat hulkum" s-ar putea traduce prin "bucata de placere, rasfat pentru gura".
Rahatul se face pe baza de amidon si zahar, ingrediente esentiale fiind aromele, in functie de gust si obisnuinte. Unele retete includ si nuci, alune sau fistic.
Surse: http://www.amosnews.ro/, http://pandhoraa.blogspot.fr/
Tapetati cu hartie de copt o forma sau o tava adanca dar nu prea mare. Ungeti hartia cu un pic de ulei.
Într-un castron, se amestecă amidonul de porumb cu 50 cl de apă rece.
Se amestecă bine pentru a-l dizolva complet.
Amestecăm apoi toate ingredientele și se fierbe la foc mic ca pentru un gem sau o dulceata, amestecand din cand in cand.
Gatirea poate dura aproximativ o oră și jumătate.
Preparatul este gata când se detașeaza de pe fundul vasului.
În acest moment se adaugă colorantul și fructele uscate.
Punem in formele unse usor cu ulei.
Am facut cateva in forme de bomboane .
Amestecati amidonul si zaharul pudra.
A doua zi scoatem din forma pe un platou presarat cu zahar si amidon.
Taiem patratele.
Ungem cutitul cu lama lunga cu un pic de ulei la fiecare taiere.
Rulati fiecare pătrat în acest amestec de 2 ori.
Este cum să spun ... dulce hi hi dar foarte parfumat.
Gustul si textura sunt diferite de cel cumparat.
Mi-au iesit cam moi, voi face din nou cu alte parfumuri si culori.
Se păstrează perfect câteva săptămâni la temperatura camerei, într-o cutie metalica- nu le puneti în frigider sau într-o cutie de plastic, vor deveni umide.
Poftă bună !!!!
1
gatirea este lunga ca pentru un gem sau o dulceata
2
preparatul este gata când se detașeaza de pe fundul vasului.
3
reteta sirop de menta de casa- http://leblogdecata.blogspot.fr/2015/08/sirop-de-menta-de-casa.htmli