O gustare deosebit de savuroasa....o gasim in bucataria franceza si nu numai , astazi fiind raspandita in intreaga lume .
Eu am ales doua variante folosind aluatul de baza. Prima varianta pe care am facut-o este cu bacon afumat, iar cea de a doua cu spanac si branza feta.
Aluatul de baza pentru doua tarte:
Se amesteca faina si sarea intr-un bol mare.
Se adauga untul si grasimea vegetala taiate bucatele si se amesteca bine cu un mixer, pana cand compozitia devine nisipoasa. Se bate oul cu un tel impreuna cu apa si otetul si se toarna usor peste faina, amestecand pana cand compozitia devine vascoasa. Coca ar trebui sa se lege si sa se poata modela intr-o forma de minge.
Se imparte aluatul in doua si se fac doua mingii care se infoliaza si se dau o jumatate de ora la rece.
Se scot pe rand din frigider si se netezesc cu facaletul in forma unui disc. Se recomanda sa punem o folie de plastic deasupra aluatului pentru a nu se lipi de sucitor.
Se aseaza apoi in forma de tarta si se trece la umplerea ei in varianta dorita.
Cantitatile din reteta sunt suficiente pentru 2 tarte cu diametrul de 20-23 cm.
Aluatul se poate pastra pana la trei zile in frigider si pana la trei luni in congelator.
Quiche cu afumatura:
Se preincalzeste cuptorul la 220 grade. Se intinde foaia de aluat, se aseaza in forma de tarta cu diametrul de 23 cm, se inteapa cu furculita pe toata suprafata si se pune la copt pentru 15 minute.
Se scoate si se lasa pe un suport pentru racire.
Se regleaza cuptorul la 200 grade.
Intr-o tigaie prajim baconul( felii sau cubulete) la foc moderat spre iute, pana devin usor crocante, apoi se scot pe servete de hartie pentru a se zvanta.
Intr-un bol mare batem ouale, frisca lichida( smantana), sarea, piperul, nucsoara.
Feliile de bacon se presara peste aluatul racit si se acopera cu amestecul de oua.
Se coace placinta pentru 30 de minute.
Quiche cu spanac si feta:
Se prepara conform retetei de baza dar fara bacon.
Se opareste si strecoara spanacul.
Se presara peste aluat branza feta, deasupra se aseaza spanacul si apoi amestecul de oua.
Pofta mare...delicios!